Парата от електронните цигари убива клетките, предпазващи белите дробове

Снимка: Pixabay

Парата, която се отделя от електронните цигари, убива клетките, които пазят белите ни дробове и покриват трахеята, сочи ново изследване, проведено от университета в Аделаид, Австралия. Медиците установили, че изпаренията от три вида ябълкови течности за електронни цигари могат да унищожат напълно бронхиалните епителни клетки, съобщи БТВ. Те покриват цялата човешка респираторна система и пазят дихателните пътища чисти.

По време на медицинското проучване е установено също, че парата може да повреди и имунната система и по-конкретно макрофагите - бели кръвни телца, чиято работа е да "изяждат" и складират вредните вещества и клетки в тялото ни.

Учените подчертават, че трябва да се въведе регулация в производството на течности за електронни цигари. Те установили, че всеки различен вкус и марка използва различни съставки.

Употребата на електронни цигари попада под микроскопите на медици след като в последните месеци стотици американци се разболяха, а няколко починаха от белодробни заболявания, свързани с тези устройства. Центърът за контрол и превенция на болести в Съединените щати наблюдава покачващия се брой заболели, но до момента не са успели да установят конкретни химикали в електронните цигари, които могат да повлияят на здравето. Зздравните органи в САЩ обаче са установили, че много от жертвите имат "джобчета с масло" които задръстват белите им дробове.

Коментари

Задължително поле