Парите от ТЕЛК не стигат до хората в нужда (обзор)

Годишно в схеми между 300 и 500 млн. лв. потъвали

Сумите за подкуп варират между 600 и 2500 лв.

Случаите на разкрити злоупотреби с фалшиви решения на ТЕЛК са фрапиращи. “Става въпрос за използването на един ресурс, който е предназначен за хора в неравностойно положение, но явно начинът, по който се разпределят (средствата – б.р.) не достига до хората в нужда”. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов в парламента по време на изслушване относно мерките на МВР за разследване и пресичане на престъпните схеми. По думите му има действително организирана на престъпна група, която цели материална облага и има нужда от налагане на външен контрол в системата, който да следи достоверността на ТЕЛК решенията.

Според министър Маринов трябва да се предприемат комплексни действия, тъй като има места с много висок процент инвалидност и такива с нисък, което е проблем. Отчетено е, че много инвалидни пенсии се отпускат в областите Силистра, Враца, Габрово, Разград, Монтана, Перник, Плевен, Кюстендил, Ловеч и София-област – 15% от всички в страната.

До момента са проведени 384 беседи с лица, на които са отпуснати такива социални плащания.  Основните суми за подкуп за ТЕЛК-ове варират от 600 до 2500 лева, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Около 700 хил. българи взимат пари за инвалидност годишно на обща стойност 1,5 млрд. лв., коментира на свой ред председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му това е 10% от трудоспособното ни население. За сравнение през 1989 г. този процент е бил 2-2,5. От “Обединен патриоти” пък са изчислили, че годишно от фалшиви решения потъват между 300 и 500 млн. лв.

Превантивният подход на МВР срещу злоупотребите в ТЕЛК ще има сериозен превантивен ефект, смята Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България