Парламентът в Прищина реши да се създаде косовска армия

Парламентът на Косово прие на заседание в петък законодателните промени, с които съществуващите Косовски сили за сигурност (КСС) се трансформират в пълноценна Армия на Косово, пише електронното издание местния ежедневник Gazeta Express, като определя решението за най-важното от създаването на страната през 2008-а година.

108 от 120 депутати в парламента гласуваха единодушно за приемането на три закони, с които се осъществяват нужните промени за осъществяването на мярката. Както съобщава изданието, 11-е депутати на „Сръбска листа“, която представлява косовските сърби и е подкрепяна от Белград, бойкотираха парламентарната сесия.

Според експерти обаче приемането на законодателните промени е само началото и има още много път преди КСС да се превърне в истинска армия. Пакетът разширява съществуващите правомощия на силовата струкура, регламентира набирането на военнослужещи в новата армия и трансформира Министерството на КСС в Министерство на отбраната на Косово.

САЩ, Германия и Великобритания подкрепиха действията на властите в Прищина и предупредиха, че въоръжените сили трябва да бъдат инклузивни, отбелязва изданието.

В същото време площадите и улиците в косовската столица са покрити със знамена на САЩ в знак на благодарност за тяхната подкрепа.

Американският посланик в Косово Филип Коснет написа в петък в „Туитър“, че сигурността на страната зависи от качеството на отношенията й в сферата на сигурността и мирните връзки с нейните съседи.

Президентът на Косово Хашим Тачи направи преглед на военнослужещите в казарма край Прищина в навечерието на гласуването в парламента и беше облечен във военна униформа. Държавният глава отбеляза, че КСС са готови за новата роля и мисия.

През октомври депутатите от управляващите и опозиционните партии в страната дадоха принципното си съгласие да подкрепят законопроектите, с които да дадат повече правомощия на сегашните цивилни сили на КСС, като по този начин заобиколиха нуждата да се внася поправка в Конституцията, за да се осъществи желаната промяна. Според изискването в Основния закон трябва да се осигури „двойно мнозинство“, което означава да се получи подкрепата на две трети от 120-те народни представители в парламента и две трети от 20-е неалбански депутати. Пречка за това обаче е, че косовските сърби заемат 11 от 20-е кресла в парламента, запазени за неалбанските общности, което прави инициативата невъзможна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа