Партии опитват да изолират Салвини

Матео Салвини използва ваканцията си за обиколки сред народа по курортите в Южна Италия, където с удоволствие позира за селфита.

Лидерът на „Лига” обикаля сред народа

Левицата ухажва „Пет звезди”

Парламентарно представените партии в Италия опитват да изолират вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини и да осуетят плановете му за предсрочни избори, предаде Ройтерс.

За такъв вот Салвини, който е и лидер на крайнодясната партия „Лига”, призова в края на миналата седмица, когато обяви, че управляващата коалиция с антисистемното движение „Пет звезди” е мъртва, защото партньорите му в правителството спъват нужни за страната реформи. А „Лига” обяви, че ще внесе вот на недоверие на правителството на Джузепе Конте.

До стъпката Салвини прибегна на фона на растящата подкрепа за „Лига”, удвоена от изборите преди година до близо 40% в момента.

След разклащането на властта социалдемократите започнаха да ухажват „Пет звезди”, като представители на двете партии са обсъдили варианти за съставяне на временно правителство и избягване, или поне отлагане на предсрочните избори. На вота преди година „Пет звезди” стана втора сила (след трипартийната коалиция с участието на „Лига”, която получи най-много гласове), но всъщност е самостоятелната партия с най-висок резултат - над 32%. Оттогава подкрепата й спадна около два пъти. Заедно със социалдемократите обаче „Пет звезди” биха могли да формират мнозинство за управление.

В подкрепа на подозренията за опити да бъде изолиран Салвини дойде и призивът на бившия премиер от левицата Матео Ренци. Той призова за формирането на „институционално” правителство между леви и десни, но без участието на „Лига”.

Коментари

Задължително поле