Партията на Зеленски готви коалиционно споразумение за новия парламент в Украйна

Пропрезидентската партия "Слуга на народа" е започнала да подготвя коалиционно споразумение за новия състав на украинската Върховна рада. Това съобщи лидерът на партията Дмитро Разумков.

"Проектът на коалиционното споразумение се пише, определени неща от него вече са готови", каза Разумков пред изданието "Бабел", предаде БТА. "Сега няма да се разпростирам върху тях, няма да бъде коректно. Сега изхождаме от това как ние виждаме нещата. По-натам ще видим - самостоятелно ли ще формираме мнозинство или ще започнем да обсъждаме с някого коалиционно споразумение", допълни той.

Лидерът на партията потвърди, че партия "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук може да стане коалиционен партньор на "Слуга на народа", но отбеляза, че за по-конкретни обсъждания по този въпрос е нужно да се изчакат изборните резултати.

"Смятам, че нашата политическа сила показа нелош резултат, такъв, какъвто, ако не се бъркам, в Украйна досега не е имало. Точно така, както през пролетта президентът Зеленски показа резултат, какъвто в тази страна не е имало, и не съм уверен, че някой ще успее да го повтори", каза той.

При обработени 25 процента от протоколите "Слуга на народа" получава 42% при пропорционалния вот, съобщи украинската ЦИК.

Радата се състои от 255 пропорционално избрани депутати и 199 мажоритарно.

Коментари

Задължително поле