Патриархът благославя първия филм за св. Лука

Дори и да не запомним факти и подробности за живота и великите открития на свети Лука, най-важното е да помним неговото послание: главното в живота е да се прави добро на хората - ако не можеш да направиш голямо добро, направи малко добро. С това послание завършва първият български филм, който разказва за живота и делата на свети Лука.

Той е дело на двегодишната работа на Ангел Бончев, който е автор, оператор и режисьор на проекта.

Светителят хирург” ще бъде представен премиерно в Драматичния театър „Н. О. Масалитинов” в Пловдив на 11 февруари от 11 часа с благословията на патриарх Неофит и всички членове на Светия синод. Те ще пристигнат под тепетата в рамките на конференцията „Дни на свети Лука”. На 13-и филмът ще бъде излъчен и по телевизия „Европа“, където Ангел Бончев е водещ на новините.

Оказва се, че България е сред православните страни, в които се знае най-малко за свети Лука Кримски, но след премиерата на филма това ще се промени“, разказа пред „Труд“ Бончев.

Свети Лука Кримски е сред най-почитаните православни светци на ХХ век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века благодарение на откритията и разработките в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия). Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича хората, свети Лука всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Някои от нас може би си мислят, че това е първата им среща със свети Лука. Нищо подобно. Нямайте съмнение, че вие сте един от спасените благодарение на великите му открития в медицината“, казва още Бончев в своя филм.

Неговите открития в медицината се ползват и до днес. Дори да не знаем кой е, това, което е разработил и лекарите прилагат на нас, е всъщност нашата среща със свети Лука“, обяснява авторът.

Филмът „Светителят хирург” разказва хронологично живота на светеца. В него са включени двама живи негови роднини, които споделят своите спомени за свети Лука.

Заснели сме и една вече покойна монахиня, която е била кръстена от свети Лука в една стая, а не в църква, заради забраната по това атеистично време да бъдат кръщавани деца. Сестра Анна Корабченко много добре помни този важен ден от живота си“, споделя Бончев.

В лентата са включени архивни кадри, някои от които на самия православен светител.

Изключително атрактивен филм за вярващите православни християни, а и за хората, които се колебаят във вярата си. Разказваме и две от чудесата на светеца с личните истории на двама души, които са убедени, че лично свети Лука е взел участие в тяхната съдба“, издава Ангел Бончев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино