Патриарх Неофит: Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония

Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония. Това каза патриарх Неофит на влизане в Светия Синод.

Патриархът и синодалните митрополити се събраха на поредно заседание на зимната сесия, на което разгледаха писмото на Македонската православна църква – Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ от 9 ноември. В него тя моли да бъде призната като независима църква, а също така иска Българската православна църква да стане нейна Църква-Майка.

Пред Синодалната палата въпреки студеното време и дъжда множество граждани се събраха тази сутрин на мълчаливо бдение в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

Видни общественици, журналисти, учени, представители на големи македонски родове като Миладинови и Дрангови, Шапкареви, Пърличеви и Развигорови се обявиха в подкрепа на искането на МПЦ.

Според тях Българската патриаршия има своите основания категорично да подчертае историческата истина за произхода на възобновената като Македонска православна църква – Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско наследство. Те подчертаха, че без подвига на нашите предци, включително от Вардарска и Беломорска Македония, които постигнаха църковна независимост за преобладаващата част от православните българи на Балканите през ХIХ в., днес не биха съществували нито Българската патриаршия, нито Македонската архиепископия, която се явява наследник на македонските епархии на Българската екзархия.

„Ваше Светейшество, не отхвърляйте протегнатата ръка на нашите братя от Македония“, призоваваха част от плакатите днес. „Много се надявам сега българският патриарх да поеме отговорност и да се съгласи заедно с целия Свети синод, надявам се това да е в пълно единодушие, и ние да станем Църква -майка на Македонската църква“, каза д-р Милен Врабевски.

Той подчерта, че това е една протегната ръка за помощ на братята християни. “Вярвам, че БПЦ ще има достатъчно сили да поеме в тази правилна посока да бъде Църква – майка. Ще се съгласи да признае автокефалността на Охридската архиепископия и по този начин на териториален принцип на територията на Република Македония да има църква, на която ние да сме Църква-майка и по този начин се възстановява историческата истина“, каза той и подчерта, че в момента тези наши братя имат нужда от помощ.

"Искаме този път една твърда позиция, надяваме се на правилното решение от страна на българския патриарх и той да прояви едно достойнство в този уникален исторически момент и да бъде един истински духовен баща на своята нация“, заяви д-р Врабевски.

Според струмишкия владика Наум решението на Светия синод ще доведе до изваждането на МПЦ от изолацията, в която е поставена от Сръбската православна църква. Също така този акт ще позволи на Българската патриаршия да се превърне в защитник да представлява МПЦ пред Вселенския патриарх и останалите православни църкви.

„Църквата-Майка не е свързана толкова с миналото, колкото с едно общо бъдеще в името на Богочовека Христос. Църквата-Майка означава любов“, категоричен е владиката Наум. "Връзката с Църквата-Майка не спира само с акта на самото признаване, а продължава вечно – като почит, благодарност и любов“, каза той и опроверга появилите се твърдения, че Вселенската патриаршия би била против едно подобно общуване между нашите две църкви, определяйки го като „голяма лъжа“.

Коментари

Задължително поле