Певицата ALMA: Любовта е добър транспорт за бягство

Човекът до мен ме обича без драми

Баща ми ме разсмива всеки ден - англичанин

Не разбирам хората, които не гласуват

Харесвам мама и искам да съм като нея

- ALMA, тази седмица бе премиерата на новия ти сингъл „Far Faraway“. Какво повече би разкрила за него и ти самата от какво искаш да избягаш далече-далече?
- Когато писах тази песен си представях, че понякога нещата в реалния живот стават толкова интензивни, че всеки, без значение колко е хубав животът му, иска да избяга някъде далече далече, където няма проблеми, отговорности, сложни отношения…И на мен понякога ми се бяга. Любовта е добър транспорт за бягство. 

- Ти си само на 17. Успя ли вече да се влюбиш истински и какви качества трябва да притежава човекът до теб?
- Успях да се влюбя истински. В момента живея с тази любов. Имам до себе си някой, който ме обича спокойно, без драми. За мен е важно човекът до мен да е чист, честен, внимателен, интелигентен, добър.

- С песента „Perfect“ ти стана първата българка с пробив и ежедневни ротации в ефира на MTV. Беше ли подготвена за този светкавичен успех  и кой от семейството ти реагира най-бурно на новината за твоя пробив?
- Изобщо не бях подготвена. Самата идея да запиша песен в студио беше само като опит, без надежда за каквато и да било случка след това. Майка ми беше най-щастлива. Тя и аз сме по-диви. Другите двама от семейството – татко и сестра ми са по английски овладяни.

- Плакала  ли си на някоя песен? Какво последно те разплака и разсмя искрено?
- Това е труден въпрос, без възможен отговор, защото слушам много музика и на ден откривам поне 5-10 нови парчета, които ми стават любими, а текстовете са важна част от това. Плакала съм на много песни в различни ситуации - музиката е толкова важна част от моя живот. Иначе, най-скоро плаках заради загубата на дядо си. Плача за него почти всеки ден, въпреки че се опитвам да се владея... Относно разсмиването - баща ми, с когото в момента съм в Берлин, ме разсмива искрено всеки ден. Толкова е смешен. Англичанин.

- Важно ли е да се гласува според теб?
- Разбира се, че е важно. Не разбирам хората, които не гласуват. В момента голяма част от света е с главата надолу и то заради хората. Трябва пак ние да се опитаме да оправяме грешките по пътя, ако искаме планетата да продължи да диша свободно. В наши ръце е.

- Кои са темите, по които се палиш най-много и можеш да обсъждаш с часове, освен музиката?
- Паля се от философски въпроси, разговори за Вселената, човешката природа, конструкцията на света, абсурдното състояние на човеците, които се раждат и умират, еволюцията, биологичния ни код… Баща ми в момента завършва докторантура по философия и съм прихванала от него страстта към подобни дискусии.

- Как се отрази на теб лично и на хората от близкия ти кръг цялата пандемия и имаше ли приятели, които приеха особено драматично ситуацията?
- Много хора около мен приеха последиците от пандемията драматично. Знам, ситуацията е сериозна, но се опитвам да взема от нея най-доброто. На мен пандемията ми даде възможност да имам повече време за себе си, за музика, за учене. Най-неприятното от всичко е това, че семейството ни остана разделено вече два пъти за дълги периоди от време между София, Лондон, Берлин, Париж. 

- Ти живееш в Берлин. Според твоите наблюдения кои са основните проблеми пред младите хора там, извън пандемията? Наркотиците и пристрастеността към социалните мрежи и там ли са толкова разпространени?
- Наркотиците са огромен казус в Берлин, защото този град е щур, експериментаторски, техно музиката е тренд тук, а тя е много свързана със синтетичните наркотици. Освен това пристрастеността към устройствата и социалните мрежи е казус и тук. Това води до несигурност, депресии и т.н.

- А ти лично, успяваш ли да ограничаваш времето си във виртуалното пространство и кои известни личности следваш в социалните мрежи?
- Опитвам се да не прекарвам много време в социалните мрежи и по принцип не ги приемам за ориентир. Има интересни неща в тях, но нищо не ме е впечатлило особено. Следвам любимите си артисти, интересувам се от мода, визуално изкуство, красиви дестинации, смешки.. 

- Как си обясняваш тази битка за повече лайкове и по-еротични, или екстремни селфита, която съществува сред връстниците ти, а и не само?
- Повече от ясно е, че в социалните мрежи голяма част от лайковете са обусловени от това колко е разголено тялото. Този тренд е навсякъде обаче – в рекламите, видеоклиповете, филмите. Според мен той е част от растящата ни несигурност, коята ражда нужда от приемане. То обаче е илюзорно. Голяма част от хората са много самотни.

- В Германия и Англия има ли го същият хейт към популярните личности, какъвто го има и в България и ти свикна ли вече с това?
- В началото малко ми влияеше и негативните коментари ми правеха впечатление. Имах проблем с това, но вече свикнах и не си позволявам да се разклащам особено. Омразата не се понася лесно от който и да било обаче. Хейтът към известните е навсякъде, не е български феномен. 

- А там, където живееш, разпространена ли е модата младите момичета да си правят силиконови бюстове и огромни устни, както у нас? Хубаво момиче, като теб има ли някакви комплекси и неща, които ти се иска да промениш в себе си?
- Всичко е заради социалните мрежи. В някакъв смисъл тези момичета са жертви и даже ми е мъчно за тях. Никога не съм имала каквото и да било желание да се променям. Като малка имах комплекси за лицето, тялото, косата. Сега съм напълно ОК със себе си.

- Какво от Германия, много ти се иска да го имаше и в България?
- Спазването на правилата и чистотата.

- Ти правиш впечатление със стилна визия и интелигентно излъчване, а би ли заложила на по-скандален имидж и поведение в някой твой клип, подобно на музикалната сензация Майли Сайръс например?
- Майли Сайръс прави страхотни неща, но те са органични, съответстват на това как се чувства или поне така изглежда. И аз правя само неща, които усещам близки до себе си. Ако се променя, вероятно и визията ми ще е различна. Не планирам да се преструвам обаче.

- А какво мислиш за попфолка и би ли направила дует с изпълнител от този стил музика?
- Не мисля за попфолка. Не бих направила дует с поп фолк певец. Музикалните ми интереси са съвсем различни.

- За какво те критикува най-често майка ти Саня Армутлиева, а за какво те хвали?
- Критикува ме за разхвърляната ми стая. Хвали ме когато си я подредя и когато съм организирана. Хвали ме и когато й изсвиря нова песен, харесва текстовете, кито пиша.

- Саня е признавала, че се е отказала от артистичната си кариера, защото не е могла да свикне с това, че артистът е зависим от любовта на публиката? Теб притеснява ли те тази зависимост и какъв е твоят план В, ако не се занимаваш с музика?
- Да, притеснява ме зависимостта от публиката, но в същото време си давам сметка, че трябва да си извоюваш свободата да твориш без да мислиш за нея. Иначе имам не само план B, но и C, D и нататък. Родителите ми ме възпитават, че най-важното е да имаш страст, без значение към какво. Освен към музиката, вече имам и страст към театъра, киното, актьорската игра, рисуването, спорта, философията. Държа съзнанието си отворено за всякакви възможности и ще се опитам да натрупам умения в много посоки. 

- Ти влагаш страст и в спорта, като си тренирала дори футбол. Харесваш ли някой известен футболист и кои са любимите ти отбори?
- Аз повече обичам да играя футбол, а не да гледам. Нямам любим отбор, прехласвам се по играта, когато участвам в нея и по колективните спортове по принцип.

- Повечето деца на известни родители признават, че често са изпитвали тежест от непрекъснатите сравнения с тях. Ти имала ли си подобни проблеми, докато живееше и учеше в България?
- Нямам нищо против да ме сравняват с майка ми. Харесвам я и искам да съм като нея. Освен това е заобиколена от интересни и добри хора. Изобщо не ми е тежко и никога не ми е било.

- Един от хитовете ти се казва „My Mаmа Told Me“. В него има ли реални реплики на майка ти и кои нейни, или на баща ти съвети си повтаряш най-често?
- Разбира се, че има:  „Училището е важно, не действай глупаво, внимавай с момчетата…“ (смее се). Винаги ми е казвала, че най-важното нещо за мен е да съм независима. От баща ми пък съм научила, че трябва да слагам въпросителна над всяко нещо, което се появи по пътя ми.

- Фактът, че баща ти е философ, помага ли ти в различни житейски ситуации?
- Неговият начин на мислене ми помага всеки ден, без значение с какво се сблъсквам – дали със себе си, или с проблеми предизвикани от друг. Помага ми да осъзнавам какъв точно е казусът и причините за него.  Когато заминах да уча в Англия, понесох трудно отделянето от къщи и самотата в новата среда. Той всяка вечер ме приспиваше, говорейки ми по Skype.

- Името ти значи душа. Каква е душата на ALMA – в какво вярваш и за какво се молиш?
- Всъщност не съм религиозна. Не съм научена и да се и моля. Знам, че всичко е тук и сега, душата на ALMA обича живота и му се усмихва всеки ден.

Снимки: Ангел Захаринов/Вирджиния Рекърдс, БГ радио и личен архив

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта