Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Турция провежда операция срещу сирийските сили в Идлиб

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 февруари 2020

Взимат субсидиите на фермери, палили стърнища Пожарната ще уведомява фонд “Земеделие”

Предлагат по-строги присъди за хакери (обзор)

Борисов преди заседанието на Европейския съвет: Подготвен съм да бъда диалогичен (СНИМКИ)

Нападател намушка мъж в джамия в Лондон

Съдът прекрати съдебното производство за унищожаване на пясъчни дюни на Каваците

Aрестуваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“

Педо­филията и Ватикана Тези случаи отслабиха Католическата църква

Снимкa: Цветан Томчев

Преди 20 г. обществото беше много по-снизходително

Именно кардинал Рацингер (впоследствие папа Бенедикт ХVI – бел. ред.) убеди през 2001 г. Йоан-Павел II да се отнесе сериозно към въпроса за педофилията на някои свещеници. Той наложи нови правила на кардиналите, които не бяха съгласни: да централизират всички досиета, да водят политика на “нулева толерантност” спрямо свещениците педофили и да изслушват жертвите.

Вторият преломен момент беше през 2010 г., с разкритието, че педофилските престъпления са много по-многобройни, отколкото се смяташе. В Католическата църква бяха преброени 6000 случая на педофилия, които засягаха свещеници, но също така и епископи. Това, което съживи темата, е появата на асоциации на жертвите в САЩ, Германия, Франция. Дотогава жертвите се появяваха маргинално. Изведнъж фокусът стана по-човешки и същевременно по-юридически.

Очевидно е, че някои епископи са закриляли свещеници педофили. Включително във Франция. Показа го случаят с епископ Пиер Пикан в Лизийо през 1996 година. Докато редица епископи са виновни, защото са мълчали и съзнателно са прикривали такива случаи, други епископи са проявили нехайство, казвайки си: “Винаги сме уреждали това помежду си”. Днес се осъзнава именно това малодушие, както и че проявата на такова нехайство е напълно неприемлива. Промени се погледът към престъплението педофилия. Преди двадесет години обществото беше много по-снизходително по този въпрос. Впрочем огромното мнозинство от педофилските престъпления, които съдим днес, са се случили по онова време в САЩ, Германия, Франция. И това престъпление педофилия няма една и съща стойност в отделните страни.

Във Франция новините по биоетични теми показват затрудненията на една Църква, която се противопоставя на хомосексуалния брак, на медицински асистираното възпроизводство, на евтаназията, на сурогатното майчинство и вече не е достойна за доверие заради тези педофилски престъпления. Влиянието на словото на Католическата църква е отслабено, докато тя дълго е била морален авторитет за християните, но също и за нехристияните.

(Превод: Галя Дачкова – „Гласове”, със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. И в България, масова православна педерастия в църкви и манастири.

  2. В централните Соф. гробища, в зоната на арменската църква, станах свидетел да видя как поп прави свирка на циганин приклекнал зад паметна плоча. Отвратително!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.