Пекин може да се откаже от участие в новите търговски преговори със САЩ

Снимка: Архив

Властите в Пекин могат да се откажат да вземат участие в новите търговски преговори със САЩ, предложени от Вашингтон да се проведат по-късно този месец, ако администрацията на президента Тръмп действително наложи допълните мита за вноса на китайски стоки на стойност 20 млрд. долара , съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки неназовани официални китайски източници.

По-рано този месец стана ясно, че американският финансов министър Стивън Мнучин е отправил официална покана за подновяване на разговорите с китайските партньори в рамките на следващите няколко седмици, надявайки се те да стартират към 20-ти септември. Като част от тази инициатива властите в Пекин финализираха през уикенда планове за посещението в рамките на настоящата седмица на висш представител на търговското министерство във Вашингтон, за да постави основата за предстояща визита на вицепремиера Лю Хъ седмица по-късно. Очакваше се Лю Хъ да се види с Мнучин и вероятно с Доналд Тръмп.

През уикенда обаче "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да обяви още в понеделник (17-и септември) нови мита на стойност около 200 милиарда долара върху внос от Китай, макар и тарифите да бъдат в размер на 10% вместо с първоначално оценяваните 25 на сто.

След тази информация, китайските власти заявиха, че ако Тръмп изпълни плановете си да обяви новите митнически тарифи в началото на тази седмица, предстоящите преговори може и да не се осъществяват.

"Китай няма да преговаря с пистолет, насочен към главата", посочи високопоставен служител от Пекин, който съветва ръководството на страната по въпросите на външната политика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия