Петгодишен математик смята и в проценти

Дядо и внук решават задачи по скайп

„Ние живеем на километър и 25% от училището ти, нали”. Такова питане отправя 5-годишният Лъчезар Томов към дядо си Борислав Борисов. Следват серия въпроси, с които дядото, който е директор на средното училище в град Опака, Търговищко, препитва малчугана - колко метра има в 1 км, колко процента е това, колко е в метри... Малкият скоростно смята и отговаря. И на български, и на английски. Няма проблем. Лъчко е в стихията си в математиката. Смята на ум. Събира, изважда, умножава, решава и логически задачи, нищо че през октомври миналата година е добавил едва петата свещичка на тортата за рождения си ден.

Решаването на задачката за метрите и процентите става в крачка, докато двамата се прибират към дома на дядо и баба в Опака, където Лъчко обича да гостува. Иначе той живее в Бургас.

Задачи обаче двамата математици, старши и младши, си разменят и вечер по скайп. Решават ги заедно и поотделно. Малкият задава логически казус на дядо си, учител по математика, изучил не едно поколение. Така двамата тренират и вече пожънаха първите победи на фронта на математическите състезания.

Наследникът грабна цели два сребърни медала в края на миналата година, похвали се с постиженията дядо му Борислав.

Първото отличие било от Софийския математически турнир, организиран от Детската академия на науката, изкуствата и спорта в София. Тогава малкият математик набрал 98 от 101 възможни точки. Вторият медал е от квалификации за международната олимпиада в Тайланд. Лъчко се явил на надпреварата в Стара Загора, където бил най-малкият. Общо в страната участвали около 200 деца и ученици. Такива квалификации се провеждали още в няколко държави. Лъчезар се класирал за финала, който е през февруари в Банкок. В международната класация се оказал с 19-и резултат. Сред 25 финалисти има 6 български деца. Половината са с резултати за златен, а останалите за сребърен медал.

„Лъчко се занимава с математика от малък”, казва дядо му и започва да се смее, сещайки се, че говори за 5-годишно дете. Всъщност, уточнява той, всичко започнало, когато малчуганът бил на 2 години. Научил числата до 10. Питал и за буквите. Сега четял и сам разучавал условията на задачите. Страстта му обаче били цифрите. „Само числа са в главата му”, казва с усмивка и майка му Нели.

Когато малкият се научил да брои, през ум не им минавало, че те ще се превърнат в детската любов и предпочитано занимание на момчето. Заради интереса и напредъка му, решили да го запишат за състезанието в София. Искали да видят дали родителските им предположения, че детето е на високо за годините си ниво, са верни. Въобще нямали идея да се вторачват и да го превръщат в жертва на амбиции.

„Много е любознателен. Пита непрекъснато. Запомня всичко. Много бързо научи и геометричните фигури. Знае и шестоъгълници, многостени и други, които различава. Наскоро си говорихме за лице на фигура, но още не сме стигнали това ниво. Далече ни е. Събира и изважда до 10 000, с десетици, с преминаване на десетици, с проценти. До 1000 може да го прави и на наум. Справя се с умножението, но делението още му е трудно. Оперира и на английски с числата до 300”, изрежда постиженията на малчугана интернет учителят му и негов дядо.

Проблем била таблицата за умножение със 7. Не харесвал това число. Мъчело го, но щял да се справи и с него, заричал се малкият.

Майката на Лъчко Нели смята, че той е наследил интереса към математиката от нейния баща Борислав. Майка й Румяна пък е учителка по биология и химия в училището в Опака. По бащината линия дядото и бабата на момчето са лекар и икономист.

Нели също занимавала малкия математик у дома, защото той все питал и искал разни задачи. Обичал също конструкторите и пъзелите, които редял вещо и бързо, залагайки на логиката. Тя го учила и на английски. В градината пък ходел и на народни танци.

Мама Нели е завършила езикова гимназия и после икономика във Варна. Със съпруга й се установили в неговия роден Бургас, където се родили и децата им. Таткото работел като икономист. Сестричката на Лъчко е на година и половина. На свой ред той пък решил да „преподава” на нея математика, разказва през смях майка им. Пускал й клипчета с числа, които малката въобще не харесвала.

Другата страст на малчугана били планетите. Различавал ги на картинките и разказвал за тях. Научил ги от енциклопедиите, които мама и татко му четяли. Сега били на държавите, но Нели не го е проверявала кои е запомнил. И като всяко дете, нищо че числата му били най-забавни, Лъчко обичал да слуша приказки.

Въпреки че вече можел да чете, майка му смята, че все още не проумявал добре смисъла на прочетеното. Сигурно го казва от скромност, защото на квалификациите за олимпиадата, малкият сам чел условията. Квесторите предложили някой да му помогне. Казали, че е много малък и по-добре да му ги прочетат. Той отказал и се справил сам, разказва майка му.

Малчуганът няма да пътува за финала на олимпиадата в Банкок. Родителите му смятат, че е твърде малък и нямат амбиции да го превръщат в малък математически гений. Не били без значение дългият път, скъпите билети и сериозните разходи.

Засега малкият математик ще ходи на състезания у нас и на по-близки дестинации. И най-вече ще гостува чрез скайп на дядо и баба в Опака, за да решават задачи и да говорят за космоса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи