Петима българи ни представиха в първия Парламент на гражданите в Брюксел

Antonio TAJANI - EP President at the event ' Citizens Parliament ' for '60th Anniversary of the Treaty of Rome '

На 21 март 2017 г., 751-те места на евродепутатите в Европарламента в Брюксел бяха заети от граждани от цяла Европа, включително и от България. По покана на българския евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), 5-има млади и талантливи българи участваха в първия по рода си „Парламент на гражданите“, за да обсъдят бъдещето на Европа.

„Тези, които твърдят, че в европейските институции все още съществува дефицит на демокрация трябва да присъстват на тези срещи. Темите, които ги вълнуват са и наши приоритети. Това са използването на личните данни, правната рамка за авторското право в дигиталния свят, но и теми като търговските споразумения, климатичните промени, енергийната сигурност“, коментира Ева Майдел.

Българските представители Димитър Солаков, съвременен визуален артист, Яна Генова, ръководител на Къщата за литература и превод в София), Йордан Радичков-внук, писател и общественик, Ясен Гешев, основател на Urban Creatures, Йоанна Драгнева, музикант, представител на България на Евровизия, участваха в дебати в пленарната зала на Парламента.

Инициативата е под егидата на председателя на Европарламента Антонио Таяни. „Парламент на гражданите“ е част от поредица събития свързани с 60-тата годишнина от подписването на Договора от Рим, полагащи основата на обединена Европа. Тази ретроспекция има за цел не само да оцени постигнатото досега в процеса на европейска интеграция, но и да даде тласък на нужните реформи за един Европейски съюз по-функционален и по-близък да гражданите.

Освен дебатите в пленарната зала българските представители имаха работни срещи, в които споделиха вижданията си за креативните индустрии в България и в Европа. Те разговаряха с Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и член на председателството на ЕП, с Аксел Фос, евродепутат от групата на немските християндемократи и със Сабине Ферхайен, евродепутат, координатор на Групата на ЕНП в Комисията по Култура на ЕП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България