Петима кандидат-депутати замесени в схеми за изборна търговия (ВИДЕО)

Лидерът на група е поддържал връзка с лидер на политическа партия през мобилен телефон

Прокуратурата на Република България, съвместно с органите на МВР и ДАНС, предприеха редица действия по предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите във връзка с насрочените и проведените на 04.04.2021 г. парламентарни избори.

Към настоящия момент са образувани досъдебни производства за престъпни групи, създадени с цел купуване на гласове, които са на различен етап на разследване.

"Значителен по обем доказателства са събрани по разследване, водено под ръководството на Софийска градска прокуратура. Установено е, че групата е използвала пълната палитра от схеми за изборната търговия. Всички участници в групата са привлечени в качеството на обвиняеми. И нещо повече - всички, без един, са с мерки за неотклонение "задържане под стража", потвърдени на две инстанции", обяви на брифинг говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

"За разкриване на престъпната дейност е съдействал защитен свидетел. Образувани са и други досъдебни производства за групи, които са създадени с цел купуване на гласове, които са в различен етап на разследване", уточни Милева.

"Установени са групи, които се занимаваха с различна престъпна дейност - лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите търсеха различни начини и схеми чрез предлагане на имотни облаги да осигурят гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция", обясни още говорителят на прокуратурата.

"Анализът сочи известен спад на регистрираните престъпления по отношение на политическите права на гражданите. Той се дължи на предприетите от прокуратурата превантивни мерки. За първи път са запорирани около 425 000 лв. При извършени претърсвания и изземвания са иззети суми в различни валути в размер на над 383 000 лв. Или общо над 800 000 лв. не са включени в опитите за изборната търговия.

В Софийска градска прокуратура (СГП) към момента са образувани четири дела. В тях имат участие лица, които са с имунитет в качеството си на кандидати за народни представители. Става въпрос за петима души, които са били кандидати за народни представители. От тях двама към момента са задържани до 72 часа. Един е с мярка за неотклонение, а останалите също са с мярка "задържане под стража" и са потвърдени и на втора инстанция", обясни Илиана Кирилова, административен ръководител на Софийска градска прокуратура.

По отношение на запорите по едно от делата СГП е наложила запор на 250 000 лв., има дадена обезпечителна заповед, както и образувано изпълнително дело. Иззети са телефони и компютри, на които предстои да бъде назначена техническа експертиза.

Първоначално разследването по образуваното досъдебно производство е започнало в Районна прокуратура-Пловдив. По него към наказателна отговорност са привлечени три лица. Събрани са доказателства за участието в групата и на лице, ползващо се с имунитет в качеството на кандидат за народен представител. Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс, делото е изпратено в Софийска градска прокуратура, като единствена компетентна да разследва деянията, извършени от лица с имунитет.

От всички събрани до момента доказателства се установява, че престъпната група е била създадена и е действала в периода от 06.02.2021 г. до датата на провеждане на изборите за 45-ото Народно събрание. Дейността й се развивала на територията на цялата страна. Групата била с пирамидална структура. Финансирането й било осигурявано от лице, пребиваващо на територията на страна извън ЕС.

Организатор и ръководител на групата е собственик и управител на няколко търговски дружества, поддържал непрекъсната пряка връзка по телефон с лидер на политическа партия. Получените указания и информация били предавани от него на други участници. С цел координиране на действията били организирани множество конспиративни срещи в София, Пловдив, Петрич, Карлово и други населени места.

Сред участниците в престъпната група са кандидат за народен представител, общински съветник и лице със силно влияние в квартали с преобладаващо малцинствено население. Дейността им е била организирана по няколко схеми: установяване на лица на местно ниво, осигуряващи гласоподователи срещу заплащане; предлагане на имотна облага на собственици на търговски дружества, с цел работниците им да гласуват за определена партия; осигуряване на лица, ангажирани срещу заплащане с отвеждане на гласоподаватели до избирателните урни.

При извършените претърсвания и изземвания в обитаваните от членовете на групата жилища, както и в ползваните от тях автомобили, са били намерени и иззети множество списъци с лични данни на потенциални гласоподаватели, мобилни телефони и лаптопи.

Участниците в разкритата престъпна група са привлечени в качеството на обвиняеми и са с наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ на две съдебни инстанции. Един от тях е с определена от съда мярка за неотклонение „подписка“, която ще бъде протестирана от прокуратурата.

https://www.facebook.com/btvnews/videos/289675942785832

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право