Петима обвиняеми остават в ареста след поддържани искания от Апелативната прокуратура в Търново

След протест на Окръжна прокуратура – Плевен подържан от Апелативна прокуратура – Велико Търново, въззивният съд измени взетата мярка „парична гаранция от 2000 лв."в „задържане под стража“ спрямо обвиняем за подкуп. Прокуратурата е привлякла лицето в качеството на обвиняем за това, че е предложил на полицейски служител сумата 2000 лв, за да не изпълни служебните си задължения. Рушветът е предложен във връзка държане на 250 стека цигари без бандерол.

Апелативният съд във Велико Търново прие доводите на прокуратура, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, което е тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание до 10 години лишаване от свобода и глоба до 15 000 лв. Съществува реална опасност лицето да извърши друго престъпление или да се укрие. Поради това съдът уважи протеста на прокуратура и задържа лицето.

По протест на Окръжна прокуратура – Велико Търново, подържан от Апелативна прокуратура- Велико Търново, въззивният съд промени взетата марка „домашен арест“ в „задържане под стража“ на И. С.

Лицето е привлечено в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 354а от НК /за това, че в село в община Велико Търново, в условията на опасен рецидив, произвел и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 20 кг амфетамин/. Съдът прие доводите на прокуратура, че деянието е тежко умишлено, извършено в условията на опасен рецидив, като предмета на престъплението е в особено големи размери, което обуславя наличие на опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление, като към монета не е настъпила промяна на обстоятелствата за вземане на по-леко мярка за неотклонение.

На трима обвиняеми, взетите мерки за неотклонение „задържане под стража“ са потвърдени, след подържано искане на окръжна прокуратура от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

С постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, взета по искане Окръжна прокуратура – Плевен, остава обвиняем за опит за убийство. На 10 юни в Долна Митрополия направил опит умишлено да умъртви В. Д. От данните по делото може да се направи обосновано предположение за авторството на деяние. Предвиденото наказание за това деяние от 10 до 20 години лишаване от свобода. Лицето е осъждано многократно и е налице реална опасност да се укрие или извърши друго престъпление.

Потвърдена е мярката за неотклонение „задържане под стража“ на 17-годишен ученик, привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Русе за това, че е хванат с амфетамин с цел разпространение.

В ареста остава и М. Я., след като въззивният съд не уважи искането му за промяна на взетата му мярка за неотклонение в по-лека. Лицето е с мярката „задържане под стража“, взета по искане на Окръжна прокуратура – Плевен във връзка с повдигнато му обвинение за грабеж на голяма сума пари извършен в съучастие на 28 март тази година в района на магазин в Плевен.

Определенията на апелативната съдебна инстанция не подлежат на обжалване.

Коментари

Задължително поле