Петролът поевтинява

Петролът поевтинява силно за втора поредна сесия на търговия, след като компанията "Сауди Арамко" заяви, че вече е възстановила своя производствен капацитет, който пострада сериозно в резултат на въздушните удари по две важни петролни съоръжения на 14-ти септември.

Негативно влияние върху цените на петролните фючърси оказва и общото напрежение на световните капиталови пазари, както и доста острото изказване на Доналд Тръмп по отношение на търговските практики в Китай, което беше част от неговата реч, изнесена пред 74-та сесия на Общото събрание на ООН във вторник, информира БНР.

То беше последвано от ответна реакция от страна на китайския външен министър Ван И, който обвини Съединените щати в кулоарите на срещата на ООН, че се опитват да спрат развитието на неговата страна, като заяви, че двете държави трябва да се придържат към принципите на ненамеса във вътрешните работи една на друга и да не се опитват да налагат волята си една на друга.

Тази двустранна вербална атака поднови инвеститорските притеснения относно изхода от предстоящите търговски преговори САЩ-Китай в началото на октомври, като участниците на капиталовите пазари сякаш игнорират информация на агенция Синхуа, че Пекин е готов да купува повече американски селскостопански продукти, включително повече соя и свинско месо, като жест на добра воля преди подновяването на двустранните разговори.

Според три източника на агенция Ройтерс, Саудитска Арабия вече е възстановила своя петролен производствен капаците от 11,3 млн. барела на ден. Петролното находище Хурайс на държавната компания "Сауди Арамко" вече добива 1,3 млн. барела на ден, а по-голямото находище Абкайк - 4,9 млн. барела дневно след като в началото на седмицата производството беше около 3 млн. барела на ден.

Коментари

Задължително поле