Петър Витанов, евродепутат от БСП/S&D, пред „Труд“: БСП е в будна кома и пред разпад

Корнелия Нинова буквално отлюспва партията като глава лук

Евродепутатът от БСП/S&D Петър Витанов нарече заседанието на Националния съет тази събота „съдбовно“. Още след първоначалните данни от предсрочните избори се оказа, че БСП се срива с резултата си, а социалисти призоваха за свикването на бърз конгрес, на който партията да вземе решение за своето бъдеще и да поиска оставката на председателката Корнелия Нинова. Само през последната година и половина, след 4 избора, имаме каскада от пропадания, за да стигнем до петото място, казва Петър Витанов  

- Катастрофален е финалът на БСП в предсрочните избори, господин Витанов, но защо ръководството на партията, а и дори малцината новоизбрани депутати казват, че резултатът "не е причина да са крайно недоволни"?
- Може да има само две причини, поради които хора от ръководството да не се чувстват неудовлетворени от резултата. Първата е, че вероятно го разглеждат през призмата на собствената си реализация. Тоест, аз съм в парламента, значи всичко е наред. А втората е, защото се опитват да притъпят острото недоволство на редовите членове от този резултат, казвайки, че нищо драматично не се е случило. Левите хора обаче няма как да са доволни от този резултат. Защото от партия-победител и партия, която е основна опозиционна сила, БСП се превръща в  петоразрядна политическа сила. От партия, която определя сама своите коалиционни партньори, в случай че има нужда от тях, до такава, която се е превърнала в патерица. Ако поставяме личната си реализация пред колективните интереси на БСП, това би означавало, че наистина сме се превърнали в една клиентелистка и маргинална партия, която не може да види по-далеч от носа си. 

- Кога, в кой момент след 2016 година, хората от кабинетите на „Позитано“ 20 започнаха да говорят на различен език със симпатизантите на БСП, с избирателите?
- Мисля, че този въпрос предполага субективен отговор. За мен това стана след прекия избор, когато по-голямата част от хората работихме за победа на Корнелия Нинова, защото смятахме, че тя ще съумее да обедини всички течения в рамките на БСП. За съжаление, вместо да се нагърби с ролята ни истински лидер и обединител, тя започна поетапно да се разграничава от всички в партията и буквално да я отлюспва като глава лук.  А ако се върнем в полето на обективните факти, трябва да припомним, че през 2017 г. БСП получи доверието на близо милион избиратели. Само през последната година и половина, след 4 избора, имаме каскада от пропадания, за да стигнем до петото място. Обективните измерители в политиката са изборните резултати. Още през април 2021 г. стана ясно, че има някакъв генерален проблем, огромно разминаване между очакванията на левите избиратели в България и ръководството на БСП.

- През 2009 година социалистите бяха наказани заради участието си в Тройната коалиция, но на фона на днешните резултати вече стоите като изключени от избирателите си. Защо правителството на „Промяната“ нанесе такива щети на БСП?
- Историята показва, че след всяко управление, БСП излиза с електорални щети между 20 и 50%. И това управление не прави изключение. Ако търсим причината за сегашния спад, то той се корени в това, че БСП загуби своята главна роля. Не беше партията, която определя коалиционния формат, а беше младши партньор. Младшите партньори в коалиционни управления винаги понасят по-големите щети на управлението. А и не бива да забравяме, че БСП трябваше да е част от дясна коалиция. Останалите три партии в това правителство бяха партии на бизнеса, на предприемачите. Техните ценности и цели се разминават с тези на Българската социалистическа партия, която по дефиниция е призвана да защитава интереса на трудещите се хора. Бих посочил и „ястребското поведение“ във външната политика на предходното управление, свързано с войната в Украйна, което не кореспондира с разбиранията на левите избиратели в България. Тази коалиция наистина беше много трудна за обясняване на левите избиратели и навсякъде ни задаваха точно тези въпроси – какво правим в нея; за битка за постове ли става въпрос или за искрено желание да се управлява страната... 

- Нарекохте пленума тази събота „съдбовен“, но вече се случиха подобни заседания, имаше и заседание на конгреса, а за оставката на ръководството се разказват партийни анекдоти. Какво очаквате от съботното заседание на Националния съвет на БСП?
- Съдбовен е, защото партията буквално се къса по шевовете. След поредния изборен резултат, въпреки че ръководството се опитва да каже, че нищо драматично не се е случило, валят декларации от общински организации, от цели структури, които призовават както за свикване на конгрес, така и за взимане на спешни организационни мерки и подчертават необходимостта от промяна. Смятам, че това е последен шанс на БСП да излезе от състоянието, в което се намира и да покаже нов облик. Защото, ако не го направи сега, вероятно не малка част дори от хората, които са членове на Конгреса, на Националния съвет, просто ще напуснат партията, ще се отлеят, ще се разтворят, ще се оттеглят тихо. Тревожно е, че партията ще бъде напусната не само от знакови лица, а от цели структури, което ще доведе до нейния постепенен разпад и до нейното маргинализиране. Така че очакванията на левите хора в България са да бъде намерено лекарство за това „боледуване“ в БСП. Намираме се в будна кома, от която не можем да излезем само с дефибрилация.

- Как може да се спрат, според Вас, процесите на напускане на партията, но и на изключване на непокорни другари?
- Единствената надежда за възстановяване и стабилизиране на БСП е, ако се направи генерална промяна, свързана както с промяна на лицата в ръководството на партията, които са износени и изхабени и вече не могат да съберат необходимото доверие, така също промяна в посланията с такива, които адресират нуждите на съвременните граждани. БСП трябва да се промени, за да е партия от 21-ви век, а не такава, която е втренчена в своето минало. Напускането може да спре, само ако се види надежда за някаква промяна. Възможно е да спечелим отново онези един милион избиратели, но не ако им предлагаме още от същото. Защото в момента левият избирател се чувства като след ядрена зима, тотално демотивиран и деморализиран. Левият избирател няма своето представителство и то в най-бедната държава в Европейския съюз, където две трети от хората живеят с под хиляда лева на месец, а неравенствата придобиват чудовищни размери. Отново трябва да повдигнем на дневен ред теми като прогресивното данъчно облагане, условията на труд, правото на достойно възнаграждение, които са изконно леви и пряко засягат работещите хора. Екологичните политики, борбата с промените в климата, чиито все по-сериозен ефект виждаме всеки ден и в България, също са въпроси, на които трябва да търсим отговори, а не да отбягваме.  Колкото до това дали ако ръководството продължи да управлява, ще спре изключването на непокорни другари - това е линия на поведение от самото начало. Винаги съм твърдял, че Корнелия Нинова има много качества и тук не става дума за персонален конфликт, защото аз оценявам високо нейните умения и качества и съм работил за нея. Но тя има един недостатък и той е неумението да обединява. Търсенето на враг, било то външен, било то такъв с партиен билет, е пагубно в политиката. Ролята на жертва също не прилича на голяма партия със силен лидер. Не може всеки път след избори някой друг да е виновен - Радев, Борисов, Гешев, Сорос, Отворено общество, либералите, LGBT- хората, световният заговор. И никога да не търсим вината в себе си. Смятам, че БСП трябва да изглежда по различен начин. Не да търси и посочва врага, а да търси обединение, най-вече вътре в себе си, и позитивни, работещи и истински важни послания, с които да спечели хората.   

- Виждаме колко нови партии се появиха от бивши Ваши съпартийци. Има ли БСП енергията да привлече тези формации обратно в ляв съюз или по-лесно ще бъде да се създаде нова лява партия?
- Никой не мисли за създаване на нова партия, защото всички ние сме, ако щете и генетично определени с тези три букви. Да, действително се нароиха политически проекти от бивши наши членове и другари. Това изглежда нормално развитие, когато те не могат да намерят своето място сред тази общност. Сигурен съм обаче, че този процес може да бъде с обратен знак. Да започне възстановяване, ако поставим основата на едно истинско голямо ляво обединение, което да включва политически формации, проекти, сдружения, обединения, неправителствени организации от целия ляв спектър, като почнете от крайно ляво и свършите с ляво-либералното. Както БСП навремето съумяваше да представлява всички тези хора, да привлича голяма периферия и да е наистина сериозен фактор в българския политически живот. Това, от което се нуждаят всичките тези организации е от лидер, който да ги поведе в една посока. След тези избори се говори, че „Български възход“ са отцепили част от гласовете. На следващите няма да е партията на Стефан Янев, а на някой друг. Процесът на роене може да продължи безкрайно, ако няма истинско обединение.  

- Как ще изглежда Европа след зимата? Ще се съхрани ли европейската икономика на фона на финансовите и енергийните въпроси, които нямат много ясни отговори?
- Европа не изглежда добре, защото за съжаление се превърна в арена на голям глобален геополитически конфликт. И наред с украинците, които плащат с живота си, руснаците, които в известна степен плащат със свободата си, европейските граждани плащат с джобовете си. Животът поскъпна изключително много, това води след себе си тежки социални последици, социални бунтове, глад, енергийна бедност, транспортна бедност – думи и процеси, чието значение европейският континент беше забравил за десетилетия. Наред с това идват икономическите последици – икономиката на Европа се задъхва заради високите цени на енергийните ресурси, на енергоизточниците, които правят стоките и услугите, произведени в ЕС, неконкурентоспособни. Когато енергията в Турция е десет пъти по-евтина, как очаквате българските торови заводи да бъдат конкурентоспособни на турските, след като 50% от себестойността е газът. Примерите в тази посока са стотици. ЕС минава през изключително трудна от икономическа гледна точка зима. Тя носи и политически последствия. Вече започнаха каскадните падания на правителства, очаквам да продължат. Какво трябва да се направи? Мисля, че Европа трябва да се превърне в медиатор на мира. Да не говори за това как да продължим войната, а да говори за начините, по които тази война трябва да бъде спряна. Европа трябва да има единна позиция по отношение на енергийните ресурси, мерки, които да подпомогнат уязвимите групи, работещите граждани, но и малките и средни предприятия или онези структуроопределящи бизнеси, от които буквално зависят съдбите на милиони хора.

- Какво ще произведат преговорите за правителство в 48-ото Народно събрание – редовно правителство или нова дата за предсрочни избори?
- В момента съм се фокусирал върху вътрешнопартийните проблеми на БСП и на общоевропейските промени, заради което малко съм изтървал процеса по опитите за съставяне на правителство. Нямам кристална топка, но това, което успявам да видя, е че ГЕРБ сякаш продължава да бъде токсична за останалите партии и никой не иска да се коалира с нея. Въпреки че е победител, ГЕРБ не успя да повиши и резултата си. Така че моите очаквания са по-скоро да отидем на нови избори, което би задълбочило политическата криза. А изходът от тази политическа криза е силна левица. Възстановяване на модела – ляво и дясно. Силна левица, с нови лица, с нови послания, която може да даде надежда на българските граждани, която може да покаже нещо различно. Тя може да е в основата на преговорите за едно бъдещо правителство с други демократични партии.

Нашият гост

Петър Витанов е роден на 18 април 1982 година в Сливен. Възпитаник на Първа английска гимназия, магистър по международни отношения и международни финанси. Бил е депутат в 44-ото Народно събрание от БСП. Ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Член е на Комисията по транспорт и туризъм, Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните и Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта