Петя Аврамова: Хората очакват по-видими резултати от нас и очевидно е назрял моментът за промяна на Дунавската стратегия

Очевидно е назрял моментът за промяна на Дунавската стратегия. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.

„През 2010 година на срещата на върха в Будапеща премиерът Бойко Борисов заяви, че България подкрепя разработването на стратегия на ЕС за Дунавския регион, но от тук нататък най-важни ще са практическите дела. Днес тези думи са напълно актуални, защото през изминалия период бе постигнато добро сътрудничество в икономиката, туризма, опазването на околната среда и сигурността. Но Европа се променя, други са предизвикателствата и ние трябва да отговорим на тях. Хората очакват по-видими резултати от нас и очевидно е назрял моментът за промяна на Стратегията“, заяви тя.

„Сега, чрез транснационалната програма „Дунав“ се реализират множество малки, с национален характер проекти, а в същото време регионът има нужда от големи инвестиции с висока добавена стойност“, допълни тя. По думите й природните дадености и богатото културно наследство не са достатъчни за развитие на туризма. „За да се развива той е нужна по-добра обвързаност . Трябва да осигурим преди всичко добра плаваемост на река Дунав, по-обхватен круизен туризъм, а от тук и повече възможности за бизнес и икономически растеж“, отбеляза Петя Аврамова.

По думите й трябва да бъдат доиизградени трансевропейските коридори 4, 8, 9 и 10, което е предпоставка за развитието на индустрията и привличане на инвестиции. „Строителството на трети мост над Дунав при Русе, както и още някои алтернативни мостови трасета, пресичащи река Дунав, са важни за целия регион“, каза още министър Аврамова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България