Пещера "Бисерна" затвори заради прилепите си

Снимки: Природен парк

Пещера „Бисерна“ над Шумен вече е затворена за посещения, след като близо 960 туристи успяха да се насладят на красотата й от 8 април до 20 май. Ограничението е въведено заради започващия размножителен период на пещерните обитатели – прилепите. 14 вида живеят в пещерата. До август месец те ще отглеждат своите малки и присъствието на хора ще попречи на развитието на поколението им. Всяка двойка има само по едно малко на година. Пещера „Бисерна“ е защитено местообитание на прилепи и се очаква специалисти от БАН да направят проучване как е повлияло човешкото присъствие през април и май върху колониите им.

„Интересът беше огромен, всеки работен ден служителите на Природен парк “Шуменско плато“ посрещаха групи“, отбеляза директорът на Парка Васил Василев. Пещерните образувания разгледаха посетители от страната и чужбина – от Великобритания, Франция, Аржентина и Германия. Пещерата ще отвори отново за туристи през август месец. Ръководството на Природен парк "Шуменско плато" обмисля да облекчи режима на достъп до природната забележителност и освен в работни дни, да има посещения и през почивните.

Задължително обаче, всички желаещи да видят „Бисерна“, трябва предварително да се запишат в дирекцията на Парка. За влизане в пещерата се сформират групи от не по-малко от 8 души.

Коментари

Задължително поле