Пирин – политическата дъвка на „десните“

Лъжите са основното занимание на „Демократична България“

Очернящи кампании срещу инвестиционни проекти, които са от значение за развитието на българската икономика или на отделни региони на страната – само с това се занимава от създаването си преди 2 месеца „дясното“ обединение „Демократична България“.

Сключилите политически брак по сметка „Да, България“, ДСБ и ПП „Зелените“ само за 60 дни избълваха купища лъжи за строежа на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, рестартът на АЕЦ „Белене“, изграждането на втори кабинков лифт в Банско, плановете за газова диверсификация.

Разбира се, когато социолозите дават на „новото дясно“ смехотворните 2% подкрепа, неговите създатели, все до болка познати стари политически муцуни, няма какво друго да направят, освен да разчитат на фалшиви каузи.

Поредната политическа дъвка, с която атакуват управляващата коалиция, е казусът с концесията на ски зона „Банско“ в Национален парк „Пирин“.

Във вторник прокуратурата даде пресконференция заради сигнала на ПП „Зелените“ от края на февруари. В него формацията, която е едно й също със саботьор номер 1 на българския туризъм – коалицията „За да остане природа в България“, поиска проверка на концесионния договор между държавата и Юлен АД.

От държавното обвинение не казаха нищо ново – споразумението, сключено през 2001 година не отговаря на съвременното българско законодателство и трябва да се коригира. До същия извод стигна създадената през 2015 година Междуведомствена работна група (МРГ), сформирана с личното нареждане на премира Бойко Борисов.

В МРГ имаше представители на Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, Министерството на туризма, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастър. След година работа от Групата обявиха това, което каза прокуратурата онзи ден. Тя, също като МРГ преди 2 години, направи предписание към Министерския съвет да предприеме „незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с Юлен АД при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство“.

Но „десните“ вместо да се скрият в миша дупка, свикаха пресконференция. На нея бяха Христо Иванов, лидер на „Да, България“, Атанас Атанасов, шеф на ДСБ, Борислав Сандов от ПП „Зелените“ и бившият шеф на парк „Витоша“ Тома Белев. Те използваха уж гражданската кауза за Пирин да прокарат редица безумия – от оставката на главния прокурор Сотир Цацаров до тайна сделка между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин (виж карето).

Но най-важното бе казаното от Атанас Атанасов: „Когато през зимата протестирахме за Пирин...“. Тази изпусната фраза потвърждава това, за което „Труд“ пише от началото на протестите, започнали след решението на правителството за частично изменение на действащия План за управление на НП „Пирин“ - че няма нищо гражданско в инициативата уж в защита на планината. Става въпрос за политически амбиции на шепа хора.

Протестите бяха започнати от „зелените“, които през април влязоха в „Демократична България“. Но още през зимата под прозорците на МС да скандират „Пирин“ и „Оставка“ се бяха подредили Христо Иванов, Радан Кънев, Атанас Атанасов – до един провалени политици.

А всъщност изменението на Плана бе, за да се гарантира развитието на зимния туризъм в Банско и в цяла България.

Защото не само Планът за управление на НП „Пирин“ е рестриктивен и не позволява модернизация на съоръженията за зимен спорт. Същата е ситуацията и с голяма част от Националните и природните паркове. Навсякъде зимният туризъм е блокиран със забрани, умишлено прокарани през годините от „зелените“. Те са известни с начина си на действие – ако не им се угоди, организират протести, блокират кръстовища и така изнудват властите. Сега към тази шайка са се присламчили „Да, България“ и ДСБ, като се опитват да организират народно недоволство с фалшивата кауза за Пирин. Очевидно не им се получава, защото на протестите вече се събират по 10 души. Просто хората виждат как зад всички скандирания прозира личният и финансов интерес на няколко души, провалили се в политиката.

Колкото до Атанас Атанасов, не е лошо да му се напомни, че концесионният договор бе подготвен от управлението на Иван Костов (1997-2001), от което и той бе важна част като шеф на разузнаването. През 2004-а генералът отиде в партията на Костов - ДСБ, където бе негова дясна ръка.

Иронията е, че самият Иван Костов през април изказа недоволство, че „еколозите“ са част от „Демократична България“. „Зелените“ атакуват точно концесиите, които ние сме дали (ОДС – б.а.). Атакуват частната инициатива, от която всички се храним“, каза бившият премиер.

В крайна сметка фактите са ясни – договорът трябва да се промени, защото е остарял, в него има грешки. Необходимо МС да предприеме действия за коригиране. Без да се съобразява с лъжите на „десните“.

Фантазии и мечти

По време на брифинга на „десните“ за Пирин, Христо Иванов така се отплесна, че присъстващите се чудеха дали не са объркали събитието.

Проваленият правосъден министър развихри фантазията си и обясни, че основната цел на официалната визита на Бойко Борисов в Москва била да се примоли на руския президент Владимир Путин да не влиза в затвора. Според Иванов, който в миналото има несполучливи писателски напъни, Борисов е притеснен, че скоро ще падне от власт и ще се озове зад решетките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари