Плажуването на "Вромос" крие риск, радиоактивен е

Плажуването на залива "Вромос" не е препоръчително. От години там се знае, че радиационният фон е завишен заради хвостохранилище на съществуваща в близкото минало мина за добив на мед и има риск за здравето на плажуващите.

През 80-те години на миналия век залива Вромос е използван за хранилище на отпадъци, включително и радиоактивни, от медните мини. Сега всяка година радиоактивният фон се следи от Регионалната здравна инспекция. Оттам предупреждават за завишените нива, но в крайна сметка на мястото най- редовно се появяват нелегални къмпингари, които не вярват в поставените табели и съзират конспирация- че някой иска да отреже достъпа от безплатния и див, спокоен, и красив плаж.

Ивицата е много желана от туристи, които редовно опъват хавлиите си там, тъй като е край пътя и до нея се стига лесно. Не обръщат внимание на табелите за неохраняем плаж и риск заради радиация, мнозина даже ги изтръгват и чупят. Летовниците, които плажуват на това място са или от вътрешността на страната или са от чужбина и не знаят за "радиационния плаж", станал нарицателен заради опасността, която крие. Има обаче и местни, които твърдят, че не им пука и че всяка година идват на плаж в залива и нищо не им се е случило. Нещо повече. Едно лято хотелиери от близки населени места се вдигнапа на бунт, че слуховете за радиация, съсипвали туризма.

Ние предупреждаваме, че има риск, макар и минимален. Оттам нататък всеки си преценя дали да къмпингува в залива или не, казаха от РЗИ.

Коментари

Задължително поле