Пламен Димитров: Назрява отчаяние във въгледобивния сектор

Назрява отчаяние във въгледобивния сектор. Това каза за Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров

„Смятам, че е подходящ  и ще намери начин да сглоби служебно правителство. Членове на синдикатите не са търсени за това правителство, заяви Димитров, коментирайки избора на Димитър Главчев за служебен премиер.

 „Назрява отчаяние във въгледобивния сектор. Депутатите, за съжаление, през последните седмици се възползваха политически от дефицита във Фонда за сигурност енергийната система”, заяви Димитров. Той открои като проблемна тема и частичната либерализация на пазара на електроенергия от 1 юли.

„Домакинствата не би трябвало да усетят ръст на цената,  съгласно законодателната рамка, единствено ръстът, който ще дойде от премахването на нощната енергия. Увеличение ще има - предстои да видим с колко. През последните 12 месеца, в частност във въгледобива, не беше направено нищо”, каза президентът на КНСБ. Той допълни, че вече намалява покупателната способност на хората. Все още незаети на пазара на труда остават около 200 000 работни места.

Според Димитров не пречи служебният кабинет да взима решения за разрешаване на кризата в сектора на въгледобива: „Трябва водещите партии да участват в този процес, нужна е програма за хората, които вече се освобождават.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика