Пламъци погълнаха калифорнийския Рай (ИНФОГРАФИКА)

Огнената стихия взе най-малко 44 жертви в щата

Рискът от пожари вече е целогодишен

Спасителни екипи издирваха вчера оцелели в опустошения район на калифорнийското градче Парадайз (Рай), което бе погълнато от най-смъртоносния пожар в историята на щата, предаде Ройтерс. Пламъците, които отнеха живота на най-малко 42 души, в понеделник още не бяха потушени. Други 228 жители са обявени за безследно изчезнали, а за 1500 души има сигнали, че близките им нямат вест от тях, съобщи местната полиция.

Други две жертви взе огнената стихия в южната част на Калифорния (виж инфографиката), където тежко пострадаха плажни курорти, включително домове на десетки знаменитости в Малибу.

Най-тежко засегнат обаче е Парадайз с население близо 30 000 души от пожара “Кемп”, който избухна в близката гора в четвъртък и погълна над 7000 сгради и постройки. Много от загиналите са възрастни и трудно подвижни хора. Местни жители разказаха, че никога не са били свидетели на подобен апокалипсис.

Обичайно сезонът на пожарите в Калифорния започва през есента и продължава до ранна есен, но експерти предупредиха, че рискът вече е целогодишен. Президентът Доналд Тръмп обвини за трагедията лошо управление на горите, но в крайна сметка обяви бедствие в района, с което бяха отпуснати допълнителни средства за справяне с кризата.

18-100

Коментари

Задължително поле