Платиха 10 млн. лв. на фирми, наели безработни

Държавата субсидира до 6 месеца наемането на безработни.

Средствата получили 2587 работодатели 

10,3 млн. лева получиха 2587 работодатели, защото са наели безработни. Средствата са изплатени по проект “Заетост за теб”, който е част от пакета антикризисни мерки. Те са разкрили нови работни места и са наели за тях 10 692 безработни, съобщават от социалното министерство.

От края на ноември бяха облекчени условията по проекта, като по него вече могат да се наемат безработни до 6 месеца, а не както преди това - до 3 месеца. Безработните могат да се назначават на пълно или непълно работно време (най-малко на 4 часа). С цел гарантиране на устойчивост, работодателят е длъжен да запази заетостта на 75% от подкрепените лица за периода, равен на половината от този, в който е получавал субсидия за тях.

Увеличава се максимално допустимият размер за заявени нови работни места, за които може да кандидатства работодател. За фирма с до 10 души персонал се допуска да наеме до 4 човека, до 50 души - 20 човека, а до 250 души - 50 лица. За големи фирми с персонал над 250 човека се разрешава наемането на до 100 безработни.
Целта на проекта е да се предостави подкрепа за осигуряване на заетост на хора, останали без работа, вследствие от възникналата пандемия и разпространението на коронавируса, посочват от Министерството на труда и социалната политика.

Коментари

Задължително поле