Плащаме двойно по-скъпо за руски газ

В сравнение с цената на Австрийския Централноевропейски газов хъб (CEGH)

Плащаме два пъти повече за руски газ в сравнение с цената на Австрийския Централноевропейски газов хъб (CEGH). Това обясни Валентин Кънев от сдружение „Балканска и Черноморска петролна асоциация (БЧПА). По думите му в сравнение с либерализираните пазари в Европа България плаща повече пари, заради подписания дългосрочен договор с „Газпром“.

Сметките показват, че за период от шест години страната ни е платила 4,68 милиарда долара на руската компания, а ако зареждахме от австрийския хъб цената за този период щеше да е с 319 милиона долара по-малко (4,37 милиарда долара). Причината за по-ниските цени той обясни с няколко елемента –спад на потреблението в Азия на втечнения газ, който е трябвало да се достави от борсата, но вместо това е бил разпределен в Европа на по-ниски цени. Силен е натискът и върху новите проекти за втечнен газ, както и в хъба има силно застъпена кнкурентна среда, която намалява цените.

"Отчита се спад на транзита на природен газ от България към Турция и Гърция", допълни Кънев. "От една страна потреблението на газ в Турция е намаляло, а от друга страна там се внася и втечнен газ. България транзитира по-малко природен газ и към Гърция, защото в южната ни съседка се е увеличило потреблението на втечнен газ", каза още той и добави, че от началото на януари 2019 г. цените на природния газ на Европейския газов хъб драстично са спаднали, за да се доближат до нивата на Хенри Хъб в САЩ и обясни явлението с това, че много силен натиск на цените оказва и втечненият газ.

"В световно равнище обаче добивът на газ се увеличава, особено в САЩ. В региона намалява и потреблението на газ, докато в световен мащаб се увеличава", заяви той.

По време на дискусията беше споменат проектът за проучване на нефт и газ „Враца Запад“ Май 2019 г., в който може да се открият залежи подобни на находището в Чирен (7,4 млрд. куб метра газ). В програмата за проучване е петгодишна, при търговско откритие се предвижда 35-годишна кнцесия за добив с възможност за 15 години удължаване.

Коментари

Задължително поле