Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Плащаме по-скъпа вода, парно, ток и природен газ

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, обяви поскъпването на водата в София с 18% след заседание на регулатора вчера. Новината бе отлагана на няколко пъти преди изборите.

КЕВР: С 18% повече за ВиК услуга в София, до 38% нагоре за топло в страната

Кубикът в столицата става 2,16 лева

По-високи сметки за вода, ток, парно и природен газ ще плащат българите през април, стана ясно след поредното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Водата в София поскъпва с 18% от 1 април, или с 34 стотинки до 2,16 лева за кубик с ДДС, реши държавният регулатор вчера, след като отлагаше на няколко пъти преди изборите „последната си дума”. Очаква се увеличение на ВиК услугата и в други градове. Това е заложено в бизнес плановете на операторите, по които КЕВР тепърва ще се произнася.

Председателят на регулатора Иван Иванов обяви, че от началото на следващия месец за страната влиза в сила по-висока цена и на синьото гориво – с 29,7% до 363,43 лева за 1000 куб. м, която ще бъде приета на закрито заседание днес. Причината е очаквана по-висока доставна цена на ресурса, която “Булгаргаз” ще плаща на руската “Газпром Експорт” и промяна на курса на щатския долар спрямо българския лев. Според доклад на КЕВР, който трябва да бъде приет през първата седмица на април, увеличението на синьото гориво ще оскъпи драстично топлата вода и парното в големите градове на страната. Най-чувствително ще се усети увеличението в Плевен – с 38%. В София то ще е с близо 23%, а най-малко услугата ще поскъпне във Велико Търново – с до 18%. Разчетите на експертите на КЕВР показват, че планираното поскъпване с малко над 29% на газа ще доведе до повишаването на компонента “задължения към обществото” в цената на тока – с 1,25 лева до малко над 37 лева за мегаватчас. Токът за бита чрез трите ЕРП в страната ще поскъпне с 0,93-0,97%, а за бизнеса увеличението ще е с 3,5%.
Верижна реакция

Тежък удар за производителите

Вдигат хляб, плодове и зеленчуци

Тежък удар за българските производители нанася поскъпването на синьото гориво. Представители на хранителния бранш прогнозираха пред “Труд”, че разходите за производство ще поскъпнат драстично, а с тях вдигат и стойността на стоките в магазините.

“Поскъпването на газа ще се отрази пагубно на производството на оранжерийни плодове и зеленчуци. До 70% от оранжериите в България отопляват продукцията си на газ, особено през зимата”, коментира за вестника Атанас Кунчев, изпълнителен директор на Асоциацията на оранжерийните производители. По думите му в момента вносните цени на доматите и краставиците от Турция и Гърция са много по-ниски от тези на нашето производство.

“Имаме само два варианта – да спрем производство или да продаваме на по-високи цени. С поскъпването на разходите сме принудени и да съкратим голям брой работници в сектора или да намалим заплатите им”, уточни той. Кунчев прогнозира, че цената на доматите и краставиците ще се повиши с до 30%.

При млечните продукти увеличението на цените ще е между 3 и 4%, коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. Според него около 50% от фирмите в бранша работят със синьо гориво.

“Поскъпването на природния газ ще се отрази и на хлебопроизводителите. Между 10 и 15% ще поскъпнат разходите в сектора при новата цена на горивото, което ще доведе и до повишаване на стойността на продукцията”, обяви Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас.

 

Механизъм

Заговориха за мерки срещу енергийната бедност

За мерки за енергийна и водна уязвимост на потребителите призова председателят на КЕВР Иван Иванов. Той припомни, че предишното правителство е поставило основи за въвеждане на специални тарифи, но механизмът не е довършен. Иванов посочи, че расте тежестта на цените за услугите на енергийните и водните дружества, което е и основанието да се поиска доразвиване на този механизъм. За целта са нужни законодателни промени, но такива мерки ще възстановят социалната справедливост, допълни той.

 

Работодателите с гневно писмо до държавния регулатор

Бизнесът против повишението на електроенергията

АОРБ: Индустрията ще понесе загуби

05-4
От Асоциацията на организациите на българските работодатели напомнят, че увеличението на цената на тока е в пряка връзка с отложеното увеличение на цената на природния газ. Снимка: Пламен Стоименов

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), обединяваща четирите национално представителни работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изпрати писмо до председателя на КЕВР във връзка с намерението за увеличение на цената на електроенергията и по-конкретно добавката “задължение към обществото”. В него се подчертава, че през първите месеци на 2017 г. държавната енергетика функционираше в условията на несигурност и непредвидимост, което заедно с липсата на прозрачност на пазара на балансираща енергия е довело до съмнения за надеждността на електроенергийната система и подозрения за манипулации в ценообразуването. Работодателите напомнят, че увеличението на цената на тока е в пряка причинно-следствена връзка с отложеното увеличение на цената на природния газ, а кръстосаното субсидиране води до дискриминационно отношение спрямо индустрията. Според членовете на АОБР индустрията ще понесе солидни загуби в резултат от забавените действия на КЕВР в посока пълна либерализация на енергийните пазари.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Понатрупаха се пари у хората и се заговори: за отмяна на Борда, –не възможно в ЕU sme, за въвеждане на the Euro, Рано е още,…Е най добре да оскубем от масите и натрупаме в бюджета, като им вдигнем цените, Нека поне Бизнеса да се развива, инвестира, така печелят работещите- способните

 2. Иван Иванов и той ни го вкара целия,ама след изборите! По не боляло така!

 3. Този злокачествен тумор КЕВР е само за услуга на определени олигархични кръгове и винаги е срещу интересите на народа. Спомнете си какви одиозни екземпляри са били шефове на тази структурка – смешникът Шушулов, вечно потният Семерджиев, който сам предлагаше за вдигане на цените на енергоносителите и сега това костово безумие. Заради слугинските си напъни заслужават бесило като престъпници.

 4. Oнзи гнусен пелтек Иван Иванов и цялата смрадлива сган около него трябва да бъдат убити с камъни на улицата!!!

 5. А ние на кого обяснявахме, че политиханец къща не храни. По-скоро разбива чуждите къщи докато храни себе си, подобните си и тези, които са го избрали или мутросмените с крдени пари. Единственото правилно решение е да се спре да се плаща тока, парно, или бойкот. Това, което се прави е убийство на мирното население и ни е срам да казваме на интерфрендове как произволно се вдигат цените на консумативите от бандитите. И от къде у петрушкин се е появило усещането, че се били понатрупали пари у хората:) У кои хора петрушкин? У двата ++ милиона пенсионери, у работещите за мижавите 500-600-700 лв или 350 лв, или инвалидите??? И как сега тези милиони ще плащат още по-високите сметки, за да пълнят гушите на престъпници като тоя на снимката? Референдум за Национализиране на енергията. Нали това е станало след 9 септември 1944 г. Верно, че енергетичния монопол/мафиозия са загубили много парета, но затова са спечелили целия български народ. НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ и смъртни присъди на подобните на тоя и разните смукачи по топлинната верига. Имаше един сатана от правец, грозен и непочтен човек. Има още много и повечето са българи:( Така че въпроса се решава първо ВЪТРЕ после се отива на интер ниво до комисията за правата на човек.

 6. Да изясним, че тоя от Правец, не е Тато или Тодор Живков. Един златев или подобно, който се беше появил на снимка с бобик-българоубиец. Има и други и е важно да се изнесат поименно всичките имена от които произлиза “идеята“и да се съдят. И причината за вдигане на цените заради газпром изглежда мноого уредена:) Самият Путин преди години беше изумен да види цените на бензина в България така високи. Явно мошеничеството започва на някой етап от топлинната верига в Русия и се прегръща с любов от българската топла мафия/мутросмени, които преди 27 г окрадаха по най-долен/подъл начин Държавната:) Сега може да раздуват и да смучат пари до безкрайност. Обаче да си спомним поговорката за клона и поговорката за бабата, която искала да изпие живата вода до дъно:) Добре, че бил разумния дядо. Позор/затвор на престъпниците и връщане на енергията/топлото на Народа. И по-бързо.

  1. грешиш, премиерите ни се явяват на снимка със златев… още от костово време такава снимка е доказателство за одобрение и стабилност.
   пп. преди костов не виденов, а лукановата клика бяха около златев и стана тя една….

 7. Каквото и да пишете по форумите, ще се случи следното:
  – повишение на цените по цялата верига ще има.
  – протести няма да има.
  – хората натрупаха пари. Вчера четох, че най-добрите десет години за България били годините след влизането на страната в ЕС. Това последното сигурно е гнусна лъжа.

 8. CHAKAITE GYRCITE DA VI PROTESTIRAT ZA VISOKITE CENI OVCE.ZASLUJAVATE SI OVCHATA SYDBA BEEEEEEEE

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.