Плащаме по-скъпа вода, парно, ток и природен газ

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, обяви поскъпването на водата в София с 18% след заседание на регулатора вчера. Новината бе отлагана на няколко пъти преди изборите.

КЕВР: С 18% повече за ВиК услуга в София, до 38% нагоре за топло в страната

Кубикът в столицата става 2,16 лева

По-високи сметки за вода, ток, парно и природен газ ще плащат българите през април, стана ясно след поредното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Водата в София поскъпва с 18% от 1 април, или с 34 стотинки до 2,16 лева за кубик с ДДС, реши държавният регулатор вчера, след като отлагаше на няколко пъти преди изборите „последната си дума”. Очаква се увеличение на ВиК услугата и в други градове. Това е заложено в бизнес плановете на операторите, по които КЕВР тепърва ще се произнася.

Председателят на регулатора Иван Иванов обяви, че от началото на следващия месец за страната влиза в сила по-висока цена и на синьото гориво - с 29,7% до 363,43 лева за 1000 куб. м, която ще бъде приета на закрито заседание днес. Причината е очаквана по-висока доставна цена на ресурса, която “Булгаргаз” ще плаща на руската “Газпром Експорт” и промяна на курса на щатския долар спрямо българския лев. Според доклад на КЕВР, който трябва да бъде приет през първата седмица на април, увеличението на синьото гориво ще оскъпи драстично топлата вода и парното в големите градове на страната. Най-чувствително ще се усети увеличението в Плевен - с 38%. В София то ще е с близо 23%, а най-малко услугата ще поскъпне във Велико Търново - с до 18%. Разчетите на експертите на КЕВР показват, че планираното поскъпване с малко над 29% на газа ще доведе до повишаването на компонента “задължения към обществото” в цената на тока - с 1,25 лева до малко над 37 лева за мегаватчас. Токът за бита чрез трите ЕРП в страната ще поскъпне с 0,93-0,97%, а за бизнеса увеличението ще е с 3,5%.

Верижна реакция

Тежък удар за производителите

Вдигат хляб, плодове и зеленчуци

Тежък удар за българските производители нанася поскъпването на синьото гориво. Представители на хранителния бранш прогнозираха пред “Труд”, че разходите за производство ще поскъпнат драстично, а с тях вдигат и стойността на стоките в магазините.

“Поскъпването на газа ще се отрази пагубно на производството на оранжерийни плодове и зеленчуци. До 70% от оранжериите в България отопляват продукцията си на газ, особено през зимата”, коментира за вестника Атанас Кунчев, изпълнителен директор на Асоциацията на оранжерийните производители. По думите му в момента вносните цени на доматите и краставиците от Турция и Гърция са много по-ниски от тези на нашето производство.

“Имаме само два варианта - да спрем производство или да продаваме на по-високи цени. С поскъпването на разходите сме принудени и да съкратим голям брой работници в сектора или да намалим заплатите им”, уточни той. Кунчев прогнозира, че цената на доматите и краставиците ще се повиши с до 30%.

При млечните продукти увеличението на цените ще е между 3 и 4%, коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. Според него около 50% от фирмите в бранша работят със синьо гориво.

“Поскъпването на природния газ ще се отрази и на хлебопроизводителите. Между 10 и 15% ще поскъпнат разходите в сектора при новата цена на горивото, което ще доведе и до повишаване на стойността на продукцията”, обяви Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас.

 

Механизъм

Заговориха за мерки срещу енергийната бедност

За мерки за енергийна и водна уязвимост на потребителите призова председателят на КЕВР Иван Иванов. Той припомни, че предишното правителство е поставило основи за въвеждане на специални тарифи, но механизмът не е довършен. Иванов посочи, че расте тежестта на цените за услугите на енергийните и водните дружества, което е и основанието да се поиска доразвиване на този механизъм. За целта са нужни законодателни промени, но такива мерки ще възстановят социалната справедливост, допълни той.

 

Работодателите с гневно писмо до държавния регулатор

Бизнесът против повишението на електроенергията

АОРБ: Индустрията ще понесе загуби

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), обединяваща четирите национално представителни работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изпрати писмо до председателя на КЕВР във връзка с намерението за увеличение на цената на електроенергията и по-конкретно добавката “задължение към обществото”. В него се подчертава, че през първите месеци на 2017 г. държавната енергетика функционираше в условията на несигурност и непредвидимост, което заедно с липсата на прозрачност на пазара на балансираща енергия е довело до съмнения за надеждността на електроенергийната система и подозрения за манипулации в ценообразуването. Работодателите напомнят, че увеличението на цената на тока е в пряка причинно-следствена връзка с отложеното увеличение на цената на природния газ, а кръстосаното субсидиране води до дискриминационно отношение спрямо индустрията. Според членовете на АОБР индустрията ще понесе солидни загуби в резултат от забавените действия на КЕВР в посока пълна либерализация на енергийните пазари.

Коментари

Задължително поле