Плиска привлича туристи с виртуален пътеводител и каталог

Иновации, които правят посетителите част от историческите събития, привличат все повече наши и чужди гости в първата българска столица Плиска. Нововъведение в резервата е информационен киоск, на чийто терминал са заредени виртуален пътеводител и каталог. Чрез пътеводителя всеки турист може да се разходи из старата българска столица.

Представени са всички по-значими паметници, открити на територията на града. За всеки обект има и библиографска справка, насочена към посетителите с по-широк интерес.

Виртуалният каталог пък, е удобство за тези, които искат да се докоснат до експонати, открити в Плиска, но липсващи в музейната й експозиция. На първо място е показана известната бронзова розета от Плиска, която се пази в столичен музей. Също и монети, и материали от благородни метали.

Освен екскурзоводски разказ, Плиска предлага вече и видео беседа - нов поглед към историята и мащабите на уникалния град. Беседата с включени снимки и анимации се представя в мултимедийна зала, в която е подредена и временната експозиция „Каменната арена на Плиска”. Случва се туристите да поискат и екскурзоводска, и видео беседа, казват от ръководството на резервата.

От началото на годината в Националния историко-археологически резерват „Плиска“ е пусната в експлоатация и платформата за виртуална реалност, с която посетителите могат да се завърнат в миналото и да разгледат отблизо Тронната палата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България