Пловдив изпревари София по големи къщи

Най-голям е делът на новопостроените къщи (72,6%), следвани от жилищните кооперации (18,1%).

Двустайните са предпочитани

Столицата е на първо място по апартаменти, които излизат на пазара

Тухлените сгради имат дял от 17%

Пловдив изпревари София и се изкачи на първо място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През първото тримесечие на годината в града под тепетата са въведени в експлоатация 75 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт. Столицата отива на второ място със завършени 50 големи къщи и апартаменти. Варна е на трето място с 46 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация. Четвъртата позиция е за София-област с 19 нови големи жилища. Челната петица се допълва от област Бургас, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 15.

На шесто място в класацията е област Перник с 13 нови големи къщи и апартаменти. Във всички останали области в страната завършените жилища с поне 5 стаи са по-малко от пръстите на двете ръце.

София е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В столицата за три месеца в експлоатация са въведени 1421 апартаменти и къщи. На второ и трето място са областите Варна и Пловдив, където са завършени съответно 764 и 433 жилища.

София е на първо място по въведени в експлоатация жилища през тримесечието.

Челната петица се допълва от Благоевград и Бургас, които са с много близък резултат - съответно с 292 и 282 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието. След това в класацията са Стара Загора (със 118 нови жилища), Пазарджик (72) и София-област (71). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната. Като много жилища изграждат в района около София.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в област Видин през тримесечието са въведени в експлоатация само две нови жилища, а в областите Монтана и Ямбол те са съответно 3 и 7 броя.
В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 122, а в Северния централен район - 99. Докато само в Североизточния район новите домове са 893, което е четири пъти повече от другите два северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в експлоатация 1852 жилища.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените двустайни жилища са 1588, като те продължават да са фаворит на пазара. Двустайните жилища са близо 40% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1516 и имат дял от 37,8%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 322 и изпреварват едностайните, които са 281.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е 925, а новопостроените жилища в тях са 4011. На годишна база сградите са със 133 повече, или с 16,8%, а жилищата в тях се увеличават с 208, или с 5,5%. Това показва нарастващата строителна активност в страната в резултат на увеличения интерес към новите жилища.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 79,2%, с тухлена - 16,9%, с друга - 3,4%, а с панелна - 0,5%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (72,6%), следвани от жилищните кооперации (18,1%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените къщи и вили.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 407,5 хил. кв. м, или с 13,7% повече в сравнение със същия период на миналата година, а жилищната площ се увеличава с 14,6% и достига 314,1 хил. кв. метра. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава от 94,2 кв. м на 101,6 кв. м. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Силистра - 212,9 кв. м, и Габрово - 196,2 кв. м, а най-малка - в областите Видин - 60 кв. м, и Пазарджик - 76,5 кв. метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти