Повдигнаха обвинение на лекаря, застрелял крадец в дома си

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 49-годишния доктор Иван Димитров за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

През март 2018 г. Димитров застреля с незаконно оръжие в гаража си осъждания многократно за кражби жител на квартал ”Столипиново” Георги Джевизов - Жоро Плъха.

Димитров е обвинен и за това, че е държал огнестрелно оръжие – пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Жоро ДжевизовОколо 1,30 часа през нощта, обвиняемият лекарят минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети, уточняват от държавното обвинение. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет „Валтер“, модел „PH-9x19“, за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Джевизов, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

Според събраните доказателства, преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, обвиняемият е бил нападнат, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа на И.Д. му е била причинена прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, посочват от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право