Повдигнаха обвинение на служител на НАП за рекет на търговци

Снимка: Архив

По повод подаден в полицията на 06.01.2018 г. сигнал от представители на предаването „Господари на ефира“ за корупционни практики в ТД НАП София, на 08.01.2018г. Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 301 от НК (подкуп). Това съобщиха от държавното обвинение.

Сигналът, подаден чрез предаването, се отнася до гражданин, пострадал от действията на длъжностно лице.

След проведено изключително интензивно разследване, в хода на което са извършени множества процесуално-следствени действия, на 13.02.2018 г. към наказателна отговорност е привлечен С.Л.-служител на ТД НАП София по обвинение за престъпление по чл. 302 т.1 и т.2 вр. чл. 301 ал.2 вр. 20 ал.2 вр. чл. 26 ал.1 от НК ( получаване на подкуп чрез изнудване посредством служебно положение).

Към наказателна отговорност е привлечен и съучастника на С.Л.- В.К.Спрямо нея са предявени две обвинения - за съучастие в престъплението по чл. 302 т.1 и т.2 НК , и за престъпление по чл. 304б ал.1 от НК /търговия с влияние/.

С. Л. и В. К. са с наложени мерки за неотклонение „подписка“.

 

"Господари на ефира" разследваха крупна схема за изнудване на бизнеса, в която са замесени бивши и сегашни служители на НАП. Към тях се обръща търговец с малък бизнес, който е отчаян от постоянното искане на подкупи.

Мъжът има малка фирма, която се занимава с разнос на пловоде и зеленчуци. "Имам доста сериозен проблем с държавни служители, които не спират да ни рекетират и тормозят", разказва търговецът.

Той е получил писмо със заповед за ревизия. След като той я е подписал, са му били запорирани банковите сметки и целият транспорт. Причината за това била, че мъжът е работил с неизрядна друга фирма.

Търговецът отишъл в НАП. Главният публичен изпълнител на НАП Стефан Лозанов му казал, че само той можел да вдига запори, но това ще му струва 1000 лева. Мъжът поискал да го представлява неговият адвокат, но Лозанов му казал, че няма нужна, защото от НАП ще му назначат адвокат. Въпросната адвокатка Велислава Кирилова също се оказала бивша служителка на НАП. Тя поискала хонорар.

Нещата обаче не спират да тук. Започва жестоко изнудване от страна на Лозанов. В един момент изпълнителят на НАП започва да обяснява, че нищо не зависи от него и търговецът трябва да брои пари за по-висшестоящите в агенцията, за да му се помогне. Мъжът платил 3000 лева, но никой нищо не направил, за да му помогне. След това му поискали още 5000 лева, за да не стане по-лошо. Така изнудването продължава с пълна сила, докато търговецът се чуди как да спаси бизнеса си.

 

Коментари

Задължително поле