Повдигнаха обвинения на двама "събирачи на дългове" в Хасково

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама „събирачи на дългове“ в Хасково, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

В продължение на наложената политика на Специализираната прокуратура и ГДБОП за противодействие на организирани престъпни групи и лица, всяващи страх у хората чрез изнудване, насилие и заплахи, както и уронващи престижа на институциите, на 19 април 2017 г. в Хасково бе проведена специализирана операция срещу „събирачи на дългове“.

След извършените процесуално-следствени действия и на основата на събраните доказателства Специализираната прокуратура повдигна обвинения на Милен Чиликов и Даниел Насков за участие в престъпен сговор за изнудване чрез сила и заплахи (за престъпления по чл. 321, ал. 6, чл. 213а и чл. 214 от НК ).

От началото на 2015 г. те са изпълнявали поръчки, най-често на собственици на големи фирми за дърводобив в региона, за оказване на принуда чрез сила и заплахи над техни работници и други лица за връщане на раздадени заеми с начислени лихви. Самите Насков и Чиликов също раздавали „кредити“ с висока лихва и ги събирали чрез заплахи и побои. От поръчителите за връщане на дългове пък двамата договаряли и получавали половината от събраната сума.

По време на специализираната операция на СП и ГДБОП в Хасково са събрани множество доказателства за престъпната дейност на Насков и Чиликов, разпитани са значителен брой пострадали и свидетели. При задържането на Милен Чиликов в дома му е открит пистолет, с който през декември 2016 г. той е заплашвал един от набелязаните длъжници.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на двамата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 22 април 2017 г.

Специализираният наказателен съд им наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Днес, 27 април 2017 г., Апелативният специализиран наказателен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение и за двамата.

Коментари

Задължително поле