Повече бактерии в колата, отколкото в тоалетната

В кабината на автомобила най-много микроорганизми се установяват на шофьорското място.

В багажника се развъждат най-много микроби

Нужно е сериозно почистване на кабината

Повечето собственици на автомобили обръщат голямо внимание на външното почистване, защото тогава боята блести на слънце и радва окото. Не бива обаче да се подценява чистотата на пътническата кабина, защото в това затворено пространство могат да се развъдят голямо количество микроби, които представляват риск за здравето.

Изследователи от университета в Астън (Великобритания) са установили, че в един средностатистически автомобил могат да се открият повече бактериални щамове, отколкото в тоалетна. Изследвани са различни превозни средства на възраст от 2 до 17 години, ползвани от различен тип потребители – възрастни без деца, семейства с деца и хора с домашни любимци.

Арматурното табло и въздуховодите на отоплителната и климатичната система са места, на които се установяват много бактерии.

Резултатите от пробите, взети от тези коли, показват, че собствениците определено трябва да почистват интериора много по-често и по-внимателно. Установени са различни бактерии, включително ешерихия коли и такива, които се срещат в храносмилателната система на хора и животни. Микроорганизмите могат да причинят сериозни здравословни проблеми като диария, инфекции на пикочните пътища и респираторни затруднения.

Собствениците на домашни любимци трябва редовно да почистват колата.

Изненадващо най-малко бактерии са установени върху волана. Най-много обаче има в багажника. В самата кабина рекордьор по брой микроби е шофьорското място, докато на задната седалка се откриват два пъти по-малко. Арматурното табло и въздуховодите също се превръщат в развъдник на бактерии. Затова се препоръчва периодично да се прави сериозно почистване, като се обръща специално внимание именно на багажника, седалките и таблото, като се използват подходящи дезинфекциращи препарати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили