Повече бебета проплакаха в София, Варна и Бургас

Точно колко повече са родените деца през 2019-а спрямо 2018-а се очаква да се разбере до няколко дни.

Тиха Коледа в родилните отделения в морската столица

Повече бебета са се родили през 2019 г. в София, Варна и Бургас. Общо над 10 000 пеленачета са проплакали за пръв път, отчитат големите АГ болници в трите града и отбелязват, че това е ръст спрямо предходната година. Точната статистика обаче ще дойде след няколко дни, в началото на новата 2020-а.

От началото на годината над 5000 деца са се родили в “Шейново” и “Майчин дом” в столицата, над 1800 в “Св. Анна” във Варна и 1500 в АГ-болницата, и над 1800 в Бургас. Още почти 1000 са дошли на бял свят и Шумен.

В София по празниците десетки са родилките, които са били приети. Само в АГ болница “Света София” 15 бебета са били родени по време на дежурствата на 24 и 25 декември - Бъдни вечер и Коледа. От тях 8 са момиченца, а 7 момченца.

Спокойно дежурство по Рождество Христово са изкарали екипите в АГ-болницата и родилното отделение на МБАЛ “Св. Анна” във Варна. На Бъдни вечер в града не проплака нито едно бебе, а навръх Коледа е приета само една родилка. Въпреки това от двете болници отчитат ръст на ражданията през тази година. В МБАЛ “Св. Анна”, където на 16 декември бе отчетен рекорд с 15 пеленачена за денонощие, от началото на годината са дошли на бял свят близо 1500 момиченца и момченца. В АГ-болницата, която е единственото в Североизтока специализирано лечебно заведение по акушерство и гинекология, са се родили над 1800 деца.

1800 бебета са родени и в Бургас от началото на 2019-а година до Коледа. “Със сигурност те са повече от децата, дошли на бял свят през миналата, но след Нова година, ще изчислим точно процента. Бургазлийки предпочитат раждането по естествен път, това става с операция само, когато има съответните медицински показания”, съобщи за “Труд” шефът на Родилното отделение в държавната болница УМБАЛ д-р Антонио Душепеев.

Три бебета се родиха на светлия християнски празник Рождество Христово и в болницата в Шумен. Едно от тях, което проплака в последните минути на 25 декември, ще носи името Христо. Другите две деца са момче, родено в 7:30 ч. сутринта и момиченце - два часа по-късно. Общо 968 са новородените в МБАЛ-Шумен от началото на годината.

 

Програма от 2015-а досега

13 новородени инвитро в столицата

Общината е дала 160 000 лв.

Още няколко семейства в София очакват своите първи рожби по програмата.

Общо 13 бебета - 9 момчета и 4 момичета, са родени, благодарение на донорската Инвитро програма на Столичната община от 2015 година до момента. В очакване на благата вест са още няколко семейства от София, които са се нуждаели от процедури с донорски яйцеклетки.

Програмата, която подпомага жени с репродуктивни проблеми, се реализира съвместно с организациите “Майки за донорство” и “Искам бебе”.

За това време Столичната община е изплатила повече от 160 000 лева, от които над 30 000 лв. - през 2019 г., съобщи д-р Моника Чеуз, директор на общинската дирекция “Здравеопазване”, предаде БНР. Столичната община има сключени договори за дейности по програмата с над 10 лечебни заведения.

Коментари

Задължително поле