Повишиха наемите с 23% за 11 години

За 11 години и половина наемите в страните от ЕС са нараснали средно с 18%, а у нас с 23%.

На първо място в ЕС е Естония с ръст от 214%

От 2015 г. насам цените на жилищата в страната са нараснали с близо 68%

Увеличение има в 25 държави от ЕС

Наемите на жилищата в България са нараснали с 23% за последните 11 години и половина, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. От страните от ЕС най-голямо е повишението на наемите в Естония, където през второто тримесечие на 2022 г. те са с 214% по-високи спрямо 2010 г.

Топ три на страните от ЕС с най-голямо покачване на наемите се допълва от Литва (+139%) и Ирландия (+82%). С над 40% са нараснали и наемите в Австрия, Унгария, Латвия, Полша и Словения. Но общо за страните от ЕС за последните 11 години и половина повишението на наемите е с 18%. Оказва се, че повишението на наемите у нас е повече, колкото е средното за ЕС ниво. Като прави впечатление, че средно за ЕС наемите нарастват непрекъснато от 2007 г. насам, докато при цените на жилищата имаше известен спад през годините след световната финансова криза от 2008 г. От 2015 г. до 2021 г. обаче цените на апартаментите в ЕС нарастват много по-бързо от наемите, посочват от Евростат.

В България цените на апартаментите са нараснали с близо 68% за шест години и половина.

В България цените на апартаментите са нараснали с близо 68% за последните шест години и половина, показват още данните на Евростат. Сред страните от ЕС по-голямо повишение на цените спрямо 2015 г., отколкото у нас, е отчетено в Унгария (+150,9%), Чехия (+118,6%), Литва (+93,9%), Естония (+89,4%), Нидерландия (+88,4%), Португалия (+88,3%), Люксембург (+88,2%), Латвия (+85,8%), Словакия (+75,6%), Словения (+72,6%), Австрия (+69,6%). България обаче изпреварва по поскъпване Германия, Ирландия и Полша, които доскоро бяха преди нас.

За периода от 2010 г. до второто тримесечие на 2022 г. наемите в ЕС са нараснали средно с 18%, а цените на жилищата - с 48%, показват данните на Евростат. В преобладаващата част от страните от ЕС, както и у нас, цените са се увеличили повече от наемите на жилищата.

За последните 11 години и половина цените на апартаментите са нараснали в 24 държави от ЕС и са намалели в 3, като над два пъти са се увеличили в Естония (+196%), Унгария (+168%), Люксембург (+135%), Латвия (+131%), Литва и Чехия (и двете +130%) и Австрия (+121%). Намаления са регистрирани в Гърция (-23%), Италия (-8%) и Кипър (-6%). При наемите ситуацията е подобна, като за 11 години и половина те са нараснали в 25 страни и са намалели в две.

Само в рамките на година цените на жилищата в ЕС са се увеличили с 9,9%. Най-голямо поскъпване на апартаментите за година е регистрирано в Естония (+27,4%), Чехия (+23,1%), Унгария (+22,8%), Литва (+22,1%) и Нидерландия (+18,2%). У нас цените на имотите са нараснали с 14,6% за година, показват данните на Евростат. Това повишение е част от тенденция, характерна за целия ЕС. Като в 8 страни-членки ръстът на цените на жилищата е по-голям, отколкото у нас.

Ню Йорк и Лондон оглавяват класацията

Искат по-големи суми за луксозните имоти

В топ 10 влиза Женева

Лондон е сред градовете с най-голям ръст на наемите на луксозни имоти.

Наемите на луксозни имоти в най-големите градове по света растат, тъй като търсенето от работещи хора, чуждестранни студенти и наематели от корпоративния свят се увеличава, а свободните жилища намаляват, пише в анализ на международна консултантска компания.

Ню Йорк и Лондон оглавяват класацията с ръст на наемите от съответно 38,5% и 26,4% в рамките на година. Торонто (с ръст от 17,2%) и Сингапур (10,8%) също отчитат двуцифрен ръст на наемите на годишна база. В топ десет на градовете с най-бърз ръст на наемите на луксозни имоти попадат още Сидни, Оукланд, Токио, Хонконг, Монако и Женева.

Сред причините за покачването на наемите е намаленото предлагане. По време на пандемията много собственици продадоха имоти, които преди това отдаваха под наем.

Освен това пандемията доведе до възможност много хора да работят от разстояние и така те могат да избират в кой град да живеят. Това пък води до нарастване на търсенето на луксозни имоти под наем, защото тези хора не искат да се установяват за дълго на едно и също място. От една страна със смяна на работата може да им се наложи да отидат в офиса, а от друга - след няколко месеца може да изберат друго място, откъдето да работят дистанционно.

В Торонто обявите за отдаване на луксозни имоти под наем са намалели с 32% за година. А сред причините за покачването на наемите в Канада са ограниченията при покупка на имоти от чужден­ци, което ги кара да живеят под наем. В Лондон пък има признаци за покачване на предлагането на имоти под наем. Редица собственици на жилища в Лондон предпочитат да ги отдават под наем, вместо да ги продадат, защото преценяват, че така ще спечелят повече.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти