Подарък за 3,15 млн. евро с френското знаме

Bugatti отбелязва годишнина със специалния модел Chiron Sport „110 ans Bugatti“

Производителят на най-бързите съвременни серийни коли Bugatti се подготвя да отбележи 110-ия си рожден ден през тази година. Подаръците в случая идват от рожденика и не се подаряват, а се продават на много сериозни клиенти срещу много сериозни суми. Първият такъв подарък с цена 3,15 млн. евро е специалният модел Chiron Sport „110 ans Bugatti“. Това е суперавтомобил в лимитирана серия от 20 екземпляра, посветен на френските корени на марката със седалище в елзаския град Молсайм.

Цветовете на френския национален флаг синьо, бяло и червено присъстват като екстериорни компоненти на няколко места по каросерията - например външните огледала и задния спойлер). Така се афишира ясно произхода на компанията, основана през 1909 г. от индустриалния дизайнер с италианска кръв Еторе Бугати. Самата каросерия и цялата предна част е изработена от карбон с матирана метално синя повърхност, а решетката и лайстната са от алуминий.

Цветовите решения създават усещане за цяло цяло парче горещо пресована стомана с много фина обработка. Капачката на гигантския горивен резервоар с вместимост 100 л е сребриста с френското национално знаме и релефен надпис „110 ans Bugatti“. По времето на конституционната монархия цветовете на флага са били символ на обединението на народа и краля, а в революционния период синьото става символ на свободата, бялото – на равенството, червеното – на братството от националния девиз „свобода, равенство, братство“.

Комбинацията от цветове и повърхности в двуместната спортна кабина е идентична с тази на екстериора. Черупковите седалки под стъклен с вградени подглавници са пресечени с лента с националното знаме, а тъмно синята основна част е рамкирана от ярко сини контури (препратка към моторните спортове), каквито са и предпазните колани. Воланът е от тъмно син карбон, облечен в тъмно синя кожа. Използваната кожа под стъкления покрив в интериора е суперкачествена алкантара.

Задвижващата система е непроменена в сравнение със стандартния Chiron Sport, но теглото е намалено с 18 кг благодарение на използваните леки метали. Това е първият модел на Bugatti с карбонови чистачки. От карбон са и 21-инчовите черни джанти с ярко синя емблема в центъра.

Зад двете седалки ръмжи чудовищен 8-литров двигател W16 с четири компресора, който генерира мощност 1500 конски сили и въртящ момент 1600 Нм. Той ускорява за по-малко от 2,4 секунди от 0 до 10 км/ч и развива максимална скорост 420 км/ч. Недостатъкът на пределно мощната задвижваща система е в това, че пресушава 100-те литра бензин в резервоара за по-малко от 7 минути при каране с пълна газ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили