Подновяват търговските преговори между САЩ и Китай на 10-и октомври

Снимка: Архив

Според неназовани източници от администрацията на Белия дом, търговските преговори между САЩ и Китай са предвидени да бъдат подновени на 10-и октомври, съобщи бизнес телевизия CNBC.

Три източника, близки до търговските преговори, посочиха пред CNBC, че очакваните с нетърпение срещи на високо ниво ще се проведат във Вашингтон, окръг Колумбия в периода 10 -11 октомври.

Това потвърждава коментарите на финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин от вторник, че следващият кръг от търговските преговори на високо ниво ще започне в рамките на следващите две седмици.

През миналата седмица беше проведе кръг от двустранните преговори на ниво заместници, на който трябваше да определи дневния ред за продължаване на дискусиите на високо ниво, преди обаче да бъде прекратено предсрочно посещението на китайската делегация по искане на САЩ.

Междувременно най-висшият китайски дипломат потвърди, че Пекин е готов да купува повече американски стоки и намекна, че предстоящите търговски преговори могат да доведат до положителен резултат, ако и двете страни "предприемат по-ентусиазирани мерки“, за да покажат добронамереност и намалят "песимистичната реторика" в продължаващия търговски спор.

Външният министър на Китай Ван И посочи в отговор на въпроси на агенция Ройтерс, че администрацията на Тръмп е проявила добра воля, като се е отказала от тарифите за редица китайски стоки.

"С оглед на това, ние - от китайската страна, сме готови да купуваме повече продукти, които са необходими на китайския пазар", посочи Ван И в кулоарите на годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк.

"Надяваме се и двете страни да предприемат по-ентусиазирани мерки, да намалят песимистичния език и действия. Ако те направят това, разговорите не само ще се възобновят, но ще продължат и ще дадат резултати", допълни той.

По-рано тази седмица Доналд Тръмп пък заяви пред репортери, че търговската сделка с Китай може да се случи "по-скоро, отколкото си мислите".

Всичко това изглежда в подкрепа на засилващите си в последно време надежди за скорошно намиране на решение на продължаващата близо 15 месеца търговска война между САЩ и Китай.

Коментари

Задължително поле