Подписаха договор за реставрация на джамията в Разград

Обществената поръчка е за 1,9 млн. лв. и трябва да се изпълни за 890 дни

Договор за реставрация и консервация на джамията „Ибрахим паша” подписаха в Деня на Разград, 28 януари, областният управител Гюнай Хюсмен и управителят на фирмата, която спечели обществената поръчка, „Стройкомерс ТТ” Тошко Райчев.

Стойността на поръчката е над 1,9 млн. лв., а срокът за изпълнение на дейностите 890 дни, съобщиха от областната администрация.

Поръчката е за инженеринг - проектиране, изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор при консервация, реставрация и адаптация на джамията.

От фирмата съобщиха, че първо ще бъде извършено обследване на сградата, след което ще се пристъпи към проектиране и съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство. На следващата фаза ще започва реставрирането, включително на една част, която сега съществува към джамията – предверието на сградата.

Предвидено е извършване и на всички части от съвременното строителство – енергийна ефективност, вентилация, климатизация, паралелно с възстановяване на всички автентични архитектурни конструкции и облагородяване на района.

Изпълнителят определя дейностите, като предизвикателство за фирмата, но е уверил, че дружеството има опит в работата по религиозни храмове, реставрация и изграждане на църкви и джамии.

„Стартът на реализацията на този проект е силен знак към обществото, към смесените региони и към мюсюлманите в България за това, че премиерът Бойко Борисов, който възложи на Областния управител на Разград да проведе обществената поръчка и ще отпусне средства за провеждането й, е толерантен човек. Над 30 години нищо не се правеше за този паметник на културата и аз съм благодарен на министър-председателя за изпълнения ангажимент по тази тема”, заяви Гюнай Хюсмен, посочват от администрацията.

Коментари

Задължително поле