На 17 февруари 2019 да почерпят

Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Подписаха договор за реставрация на джамията в Разград Обществената поръчка е за 1,9 млн. лв. и трябва да се изпълни за 890 дни

Договор за реставрация и консервация на джамията „Ибрахим паша” подписаха в Деня на Разград, 28 януари, областният управител Гюнай Хюсмен и управителят на фирмата, която спечели обществената поръчка, „Стройкомерс ТТ” Тошко Райчев.

Стойността на поръчката е над 1,9 млн. лв., а срокът за изпълнение на дейностите 890 дни, съобщиха от областната администрация.

Поръчката е за инженеринг – проектиране, изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор при консервация, реставрация и адаптация на джамията.

От фирмата съобщиха, че първо ще бъде извършено обследване на сградата, след което ще се пристъпи към проектиране и съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство. На следващата фаза ще започва реставрирането, включително на една част, която сега съществува към джамията – предверието на сградата.

Предвидено е извършване и на всички части от съвременното строителство – енергийна ефективност, вентилация, климатизация, паралелно с възстановяване на всички автентични архитектурни конструкции и облагородяване на района.

Изпълнителят определя дейностите, като предизвикателство за фирмата, но е уверил, че дружеството има опит в работата по религиозни храмове, реставрация и изграждане на църкви и джамии.

„Стартът на реализацията на този проект е силен знак към обществото, към смесените региони и към мюсюлманите в България за това, че премиерът Бойко Борисов, който възложи на Областния управител на Разград да проведе обществената поръчка и ще отпусне средства за провеждането й, е толерантен човек. Над 30 години нищо не се правеше за този паметник на културата и аз съм благодарен на министър-председателя за изпълнения ангажимент по тази тема”, заяви Гюнай Хюсмен, посочват от администрацията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.