Под 4% от българите са със здрави зъби

Лоша хигиена и вредни храни пълнят устите на децата с кариеси

Оралното здраве на българите е трагично. Това обяви във Варна главният секретар на Българския зъболекарски съюз /БЗС/ д-р Борислав Миланов. Той цитира данни от проучване на експерт от БЗС, според които 96,3% от хората у нас имат поне по един кариес. В устите на хората над 66 г. липсват средно по 17 зъба, но по-тревожното е, че и младежите между 22-24 г. си вадят по два, а всеки четвърти гимназист остава без постоянен зъб преди да стане абитуриент.

Причина за това тежко състояние е липсата на добра устна хигиена, консумацията на вредни храни и недостатъчната профилактика, които водят до увреждания още в ранна възраст, обясни д-р Миланов по време на кръгла маса за популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца. Тя се провежда за осма поредна година и се финансира от здравното министерство. Проучване на БЗС сред 21 000 деца от 7 до 18 г. при старта на програмата показало, че в устите на първолаците има средно по 4 кариеса, а при по-големите те са над 7. Днес резултатите се подобряват заради ефекта от ежегодните кампании по сигнализиране на най-застрашените 6-ти постоянни зъби при подрастващите от 5 до 9 г., категоричен бе д-р Миланов.

Пред учители и стоматолози той припомни, че процедурата е безвредна, безболезнена и безплатна, като единственото условие е родителят да даде съгласие. Тазгодишната кампания ще продължи до края на ноември, а програмата, която няма аналог в ЕС - до 2020 г. Силантите са дентални материали, които се поставят върху дъвкателната повърхност на зъба и я предпазват от бактерии. Най-добрата профилактика срещу кариесите обаче е редовното и правилно четкане на зъбите и профилактичните прегледи при дентален лекар, изтъкна д-р Миланов. Децата трябва да ядат повече плодове и зеленчуци, но не пасирани или нарязани, както и богатите на калций сирене и мляко, а след консумация на сладко да си изплакват добре устата, препоръча д-р Миланов. И предупреди родителите да не търсят съвети в интернет, а да се доверяват само на стоматолог.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве