Пожари поглъщат гората, еколозите се занимават със ски писти

Официалните данни за горските пожари у нас в периода 2005-2015 г.

Докато близо 100 000 декара българска гора е обхваната от пламъците на летните пожари, еколозите от коалиция „За да остане природа в България” се занимават със… ски пистите в Банско. Очевидно щом няма държавни и европейски пари за усвояване покрай някоя екокатастрофа, тя не съществува за родните еколози.

Официалните данни са категорични, че горските пожари и незаконната сеч са най-големите опасности пред българската гора. Според доклад на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) годишно в България изгарят около 40 000 декара гори. Най-тежка е била 2007 г., когато сме загубили 430 000 декара от огнените стихии.

Отново по информация на ИАГ можем да твърдим категорично, че горските пожари са предимно следствие на човешка дейност и съответно могат да бъдат предотвратени или поне драстично намалени. Агенцията е изчислила, че основните причини за възникването на горските пожари през изминалата година са човешка небрежност (68%), неизвестна (19%), умишлена (10%) и само 3% са възникнали по естествени причини. Само 17% от всички пожари възникват в частна собственост.

Незаконната сеч в горите също е огромен проблем, макар да е много трудно да се установи точното количество на бракониерството. Според ИАГ става дума за около 100 000 кубика годишно, докато членовете на коалиция „За да остане природа в България” от WWF твърдят, че незаконната сеч е около 2 млн. кубика. Ако допуснем, че истината е по средата и годишно в България без надлежни разрешения се изсича 1 милион кубика дървесина, то това би се равнявало на около 15% от целия дърводобив – несъмнено критичен проблем.

И тук идва въпросът защо самораслите еколози (повечето лесовъди, географи и дори философи по образование) по цяла година се занимават с трите бора около ски пистите на Банско, а не с гигантските проблеми на българската гора – летните пожари и незаконната сеч?

Отговорът не е труден – Зелените се интересуват от зеленото в парите, а не от зеленото в горите.
Обществените средства за борба с горските пожари се усвояват основно от Министерството на вътрешните работи и агенциите в министерството на земеделието. Неправителствени организации няма как да се вредят там и съответно темата е безинтересна за родните еколози.

Подобна е и ситуацията с незаконната сеч на горите. Там обществените средства за усвояване са още по-малко и са основно насочени към подобрение на системите в горския сектор. НПО-та отново няма как да се вмъкнат и Зелените са загърбили темата като излишна.

Ситуацията е далеч по-различна с националните и природните паркове. Там на всеки няколко години се изработва план за управление на парка, за който се отпускат милиони левове и бенефициенти могат да бъдат както търговски дружества, така и неправителствени организации. Борбата за тези обществени поръчки е жестока и често достига до най-високо ниво.

Както „Труд” разкри, лесовъдът Тома Белев (осъден за неправомерно управление на Асоциацията на парковете в България) е изпуснал поръчката за плана за управление на Национален парк „Пирин” на стойност 1,7 милиона лева и в момента оказва политически натиск за превъзлагане. Ако към нея се добавят и поръчките за плановете за Витоша и Рила, сумата набъбва до 7 милиона лева. Лобистката му кампания наскоро достигна до сесията на ЮНЕСКО в Истанбул, където представители на коалиция „За да остане природа в България” са се опитали да подведат чуждестранни лица, че те са официалната българска делегация и желаят да включат парк „Пирин” в списъка със застрашени от изключване обекти – безпрецедентен акт на предателство на националния интерес. Замисълът е бил измамата да послужи като натиск за изнудване на българското правителство да обяви нова поръчка за плана за парк „Пирин” на стойност 1,7 милиона лева и да я възложи на член на зелената коалиция „За да остане природа в България”. За щастие фалшификацията не е успяла.

Следващият епизод в лобистката кампания на Зелените е отново сплашване на премиера Борисов с улични протести срещу изработването на плановете за управление. Това обяснява и факта, че докато българската гора е поглъщана от пламъците на летните пожари, същата група еколози свиква протести и пуска прес релийзи относно парк „Пирин” и ски пистите в Банско.

Ако все още се чудите защо българските еколози се занимават със ски писти в най-голямата жега през август и насред държава, обхваната от горски пожари, то повече не се чудете. Просто си спомнете крилатата фраза от незабравимия филм с Робърт Редфорд „Цялото президентско войнство” – „Проследете парите”. А парите са едни 7 милиона лева, които Тома Белев още не може да прежали.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Мафията пали гората, за да изнесе дървесината. При бойко мършата е така, краде се всичко.

 2. Ами на този човечец на снимката не са му платили достатъчно от МОСВ, за да се бори с пожарите. Той може само да ги преброи констатира. Белев между другото е и виновник за унищожението на няколко хиляди декара гора на Витоша, докато беше уж директор на природния парк. Остави короядът да унищожи млади и хубави гори. Сега оставя огънят. Какво очаквате от един продажник, чиято цел е само да лапа пари. Да ви припомня ли, че до това лято, той дори не говореше по никакъв начин публично за това, че горите ни се изсичат и унищожават. Колко протеста направи срещу унищожаването на горите ни – 0. А колко протеста срещу скипистите и лифтовете, където се предвиждаха да бъдат отсечени 20 дървета – безчет. Еми какво да си говорим повече.

 3. Да, абсолютно вярно. Когато се обяви проект за обновяване на някоя писта или лифт се появяват стотици псевдо зелени викачи, а когато пламне гората един не отиде да гаси!

 4. Ужас,жалки са тези еколози .Лошото е че няма кой да пази природата ни наистина.

 5. Тома Белев също така преброяваше и делфини в Черно море за около 3 000 000 лева, докато хората се бореха с незаконна сеч в своите населени места и изнасяне на дървесина извън страната! Само затвор за този брадат мошеник ще го оправи!

 6. Ако очакваме от подобни лесовъди като Белев да ни опазят гората, направо да закриваме държавата! Смешно е да се очаква, че лесовъди като него ще направят нещо по въпроси за незаконната сеч или умишлените горски пожари през лятото.

 7. Жалка картинка! В България заради такива като Тома Белев думата еколог буди само с негативни асоциации. Сега разбирам защо Белев и неговите протежета не се интересуват особено от истински проблемните горски пожари и незаконна сеч – там няма никакви пари за „усвояване“. Виж обаче, ако трябва да се броят гъски или делфини, да се развъждат лалугери или пък да се местят лешояди са първа писта и винаги печелят поръчките.

 8. Тролчетата нещо много активни днес. От кога еколозите трябва и да са пожарникари?
  Защо имало протести против едното, ама нямало против другото?
  Ами вие, които ревете против Тома Белев на колко протести участвахте?

  1. А може ли тези, които сме гасили пожари, да вземем участие в дискусията?
   Тома Белев е виден представител на програмата „Дълг срещу опазване на Природата“.
   Прочете планът Ран – Ъп в частта за екологичните проекти и доста неща ще ви се изяснят.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.