Поклонници изминаха стотици километри в похода „Светият път”

Поклонници изминаха стотици километри по време на пешеходния поход „Светият път”. Вярващите тръгнаха от Велико Търново и вече достигнаха Рилския манастир.

Шествието е в памет на великия български светец Йоан Рилски и пренасянето на мощите му в Рилската Света обител, съобщи Нова ТВ.

Групата поклонници прекосиха цялата страна, за да почетат 550-тата годишнина от пренасянето на мощите на Св. Йоан Рилски. Очаква се хората да са тук след около час.

Шествието тръгва от Велико Търново на 1 юли. 30 дни по-късно и 600 километра по-далеч поклонниците стигат в подножието на Рилския манастир. Последната им спирка е местността „Жабокрек”, където обаче в понеделник вечерта силен дъжд наводнява палатките.

„Цяла нощ валя. Палатките, които са добри, устояха, по-лошите палатки може би 30% от хората се намокриха”, казва един от покронниците.

Шествието е уникално, защото за първи път повтаря пътя на монасите преди 550г., които пренасят мощите на Св.Йоан Рилски в Рилския манастир.

„В някои от дните сме посрещани по 4-5 пъти от местното население - десетки хора, облечени с народни носии, с хляб и сол по местата си. Като дечица – възрастни хора ни посрещаха, минахме през десетки светии и паметници”, разказва Евгени Коев.

В последните 20 км от прехода си, поклонниците трябва да стигнат от местността „Жабокрек” до Рилския манастир.

Коментари

Задължително поле