Покупката на имоти е най-добрата инвестиция

Българинът традиционно инвестира в имоти.

Пазарът в страната е стабилен

Няма алтернатива за добра доходност

Лихвите по депозитите са нулеви

„Ние сме стабилен пазар, със здравословен ръст на цените на имотите. По света има доста горещи пазари, включително и в Европа, при които ръстовете на цените надхвърлят 10%. За разлика от това, в България цените растат, но в рамките на 5-6% годишно“, казва изпълнителният директор на компания за недвижими имоти Антон Андонов. Според него вече има нов фактор, който движи пазара. Основните фактори досега бяха покачващата се покупателна способност на хората в България, кредитирането, което беше движеща сила години наред заради ниските лихви по жилищните заеми, вътрешната миграция, както и завръщането на част от българите от чужбина.

Като основен фактор сега обаче се оформя и липсата на добра алтернативна доходност за вложенията ни. „Нашите данни сочат, че най-добрата инвестиция за последните 5 години е инвестицията в недвижими имоти. Средногодишният ръст от 2015 г. насам възлиза на 15%“, каза още Андонов. Той уточни, че в последните 5-6 години цените на имотите растат с 8,7% на годишна база, а за последните 15 г. средно с 6,5 процента. Само наемът, от своя страна, расте средно с 6% годишно. „Не казваме, че имаме доход от наем от 6%, а че самият наем се покачва, което нарежда имотите сред най-добрите вложения за парите ни“, посочва Андонов.

Българинът традиционно инвестира в имоти, а като добавим, че това вложение е нискорисково, това обяснява какво се случва на пазара в момента. Андонов обясни, че през миналата година, заради COVID и икономическата криза, са очаквали хората да изчакат с покупката на имоти, както и с тегленето на нови заеми. Случи се обаче точно обратното и се изляха сериозни средства в покупката на имоти.

„Най-накрая Европейската централна банка успя да мотивира и нас да извадим парите, които до миналата година носиха 1% доходност в банките, сега е 0%, а за по-големите спестявания дори и минусова доходност“, заяви Андонов. „Трябва всички да разберем, че когато искаш да купиш жилище с две спални, ще трябва да инвестираш около и над 150 хил. евро за София и над 100 хил. евро в останалите големи градове на страната“, каза още експертът. Според Андонов нормално е срещу тези пари новодомците да очакват качество. Той посочи, че купувачите не се интересуват, че цените на основните суровини нарастват, а заплащането в сектора също се покачва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти