Полицията в Хамбург претърси бежански център заради вчерашното нападение в супермаркет

Полицията в Хамбург е претърсила бежански център във връзка с вчерашното нападение в супермаркет в града. Властите обаче не дадоха информация дали са открили нещо, което да помогне на разследването и какво.

По информация на в-к „Билд“ мъжът, който нападна вчера с нож клиенти в супермаркет, уби един и рани няколко души, е на 26 години и е мигрант от Обединените арабски емирства, информира БНР. Нападателят е бил във фокуса на германските тайни служби. Подал е молба за убежище не само в Германия, но и в Норвегия, Швеция и Испания. В Хамбург е пристигнал през март 2015 г. След като му е отказана закрила, е трябвало да бъде екстрадиран, което обаче е било невъзможно поради липса на документи за самоличност.

Все още се изясняват мотивите за атаката, според полицията най-вероятно става дума за терористично нападение.

"Това, което ме разгневява още повече е, че очевидно става дума за някой, който е поискал закрила от нас в Германия и след това е насочил омразата си към нас", каза кметът на Хамбург Олаф Шолц, цитиран от в. "Цайт".

Мъжът влетял в супермаркет в северната част на Хамбург и започнал да мушка хората около себе си безразборно. Според свидетели извикал: "Аллах акбар!". Хората извън супермаркета извикали незабавно полиция, а няколко от тях дори проследили нападателя след излизането му от сградата. Турски гражданин успял да го обезвреди и да помогне на полицията да го арестува.

Според властите става дума със сигурност за самотен нападател. Все още се проучва дали мъжът е имал психическо разстройство или е извършил целенасочен атентат. Първоначално имаше съобщения за втори съучастник, но по-късно полицията го опроверга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа