Полицията нищи сделка с картина на известен художник

Продажба на картина на известен съвременен български художник подпали скандал, в който се намесиха и полицията и прокуратурата. Причината за разправията, опряла вече и до пазителите на реда и закона е платно с образа на писателя Йордан Йовков и негови герои, рисувано от проф. Галилей Симеонов.

90-годишният художник подал на 8 август тази година сигнал в Районното управление на МВР във Вършец, че преди около 3 месеца уговорил продажбата на свое произведение - картина живопис с 54-годишна жителка на село Спанчевци. Творецът дал картината на жената и получил от нея капаро от 200 лева с уговорка да се споразумеят за окончателната цена. На 3 август обаче живописецът се срещнал с жената и заявил, че желае да си вземе творбата обратно, като върне капарото. Тя обаче отказала развалянето на сделката и проф. Симеонов потърсил помощ от полицията.

Служителите на МВР във Вършец започнали оперативно-издирвателни мероприятия и открили жителката на село Спанчевци, която предплатила платното на художника. Полицаите провели беседа с жената и снели от нея писмени обяснения, а тя им предала картината. Портретът на Йовков и героите му е оставен на съхранение в Районното управление на полицията във Вършец до изясняване на случая. Преписката ще бъде докладвана на Районна прокуратура-Берковица.

Работа по случая продължава, казаха от Областната дирекция на МВР. Галилей Сименов е художник, роден през 1929 г. в балканското село Гаврил Геново. Завършил е с отличие ВИИИ "Николай Павлович" - специалност "Илюстрация" при проф. Илия Бешков. Бил е преподавател по рисуване в Художествената академия, негови творби се пазят в Националната художествена галерия и в държавни и частни галерии. От над 30 години живее в родното си село, недалеч от Монтана. Съученик и приятел е на големия български разказвач Йордан Радичков.

Коментари

Задължително поле