Получаваме заплатата за 10 секунди

Ще получаваме заплатата си до 10 секунди след превеждане на парите по банковата ни сметка. Това стана ясно от думите на Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“.

През настоящата година предстои съществена промяна в технологията и бързината на изпълнение на малките плащания до 100 000 лв., заяви тя. В заключителна фаза на изпълнение са проектите на „БОРИКА“ АД, като оператор на платежната система за клиентски плащания, за изпълнение на незабавни кредитни преводи. Проектът за въвеждане на незабавни плащания в лева предвижда трансакциите ще бъдат извършвани в рамките на 10 секунди, каза Нина Стоянова.

Платформата за незабавни плащания в левове вече стартира в реална среда, като към момента в нея участват две банки и се очаква през 2022 г. броят на банките-участници да се увеличи, допълни тя. Работи се и по друг проект за въвеждане на кредитни преводи в левове по SEPA стандарт (т.нар. „пакетни“ кредитни преводи). Предвижда се такива преводи да започнат да се изпълняват реално до края на януари, като в проекта участват всички банки в България. Времето от иницииране на превода до постъпване на средствата по сметката на получателя ще бъде в рамките на един час.

Ще бъде премахната анонимността при търговия с круптовалути, стана ясно още от думите на Нина Стоянова. През 2022 г. се очаква да бъдат финализирани два нови европейски регламента, имащи отношение към регулацията на криптоактивите. Единият регламент ще допълни настоящия регламент относно информацията, придружаваща преводите на средства, със задължение за събиране на такава информация и за определени криптоактиви, каза Нина Стоянова. По този начин се очаква ограничаване на анонимността при операциите с криптовалута, допълни тя.

Другият регламент ще бъде по-обширен и цели цялостна регулация на издаването и предлагането на криптоактиви, както и съпътстващите това дейности и услуги. В регламента се предвижда лицензиране и контрол както на издатели на криптоактиви, така и на доставчици на услуги по криптоактиви, като например оператори на платформи за търговия. Все още няма яснота относно компетентния орган за България по този нов регламент, но се очаква той да получи сериозни нормативни правомощия по отношение на криптоактивите издавани и предлагани в страната, каза подуправителят на БНБ Нина Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика