Помпео осъди остро атаката срещу американското посолство в Багдад

Снимка: Архив

Американският държавен секретар Майк Помпео в телефонен разговор с иракския премиер Адил Абдул-Махди остро осъди атаката срещу американското посолство в Багдад на 31 декември. Това заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус.

Във вторник протестиращите в близкоизточната страна се опитаха да щурмуват главната порта на американското посолство в Багдад в зелената зона на иракската столица, където са разположени дипломатическите мисии на Вашингтон, както и правителствени агенции. Протестите в близост до посолството започнаха веднага след погребението на загиналите в резултат на въздушните атаки на американски дронове, извършени срещу членове на шиитската групировка “Катайб Хизбула”. Според първоначалната информация в резултат на ударите са били убити 25 души. Иракските власти осъдиха американските атаки.

САЩ от своя страна заявиха, че решението за бомбардировките е взето във връзка с "многократните атаки на Катайб Хизбула върху иракските бази". Според Пентагона въздушните нападения са отговор на враждебните действия на групировката, които доведоха до смъртта на един американски гражданин.

Президентът на Ирак Бархам Салих по-рано осъди атаката на протестиращите срещу посолството на САЩ в Багдад. Той нарече подобни действия "нападение срещу суверенитета" на самия Ирак.

Коментари

Задължително поле