Поне 150 хил. евро за луксозен апартамент

Наемите за луксозен апартамент с две спални са 950-1200 евро, а за апартамент с три спални са между 1300 евро и 1600 евро.

60% от сделките стават на етап “в строеж”

Предлагането на скъпи имоти се увеличава с 11%

Строители увеличават размерите на хола и трапезарията

Поради недостига в предлагането на луксозни жилища в София и засиленото търсене, 60% от купувачите взимат апартаменти във високия ценови сегмент още на етап “в строеж”, показва доклад на имотна компания. Запазва се стабилният интерес към покупка на луксозни апартаменти с две спални и къщи.

Средните продажни цени и наемите на жилищата в луксозния сегмент остават стабилни. Средната цена за апартамент с две спални е 145 хил. - 180 хил. евро. Апартаментите с три спални вървят най-често между 210 хил. и 250 хил. евро. Цените на самостоятелните къщи са над 450 хил. евро, но на пазара може да се намерят и оферти за по-обикновени къщи за суми между 250 хил. и 420 хил. евро. Наемите за луксозен апартамент с две спални са 950-1200 евро, за апартамент с три спални са между 1300 евро и 1600 евро, а за къща - над 2000 евро.

Промяна в профила на купувачите през месеците от началото на годината няма, но има изменение в тяхното поведение. Наблюдава се удължаване на периода за сключване на сделка, поради по-голяма задълбоченост и внимателна преценка при вземане на решения за покупка. Купувачите са с нараснала взискателност към качеството на средата около имота и поддръжката на общите пространства.

През първата половина на 2019 г. е регистриран ръст от 11% в предлагането в сегмента на средно висок и висок клас жилища, с което броят на жилищните единици на пазара достига 9860. Проектите в активно строителство продължават да се увеличават. Към края на първото полугодие те включват 4360 жилищни единици, което представлява 4% ръст. При новите жилища се наблюдава тенденция към увеличение на площта на общите помещения (хол и трапезария). Все повече апартаменти с една спалня са планирани с квадратура над 70 кв.м, а с две спални - над 120 кв.м. Незначителен спад от 1% се наблюдава при свободните жилищни единици - те са само 6% от общия обем.

Пазарът на жилища в средно висок и висок клас се очаква да остане стабилен до края на 2019 г. Активното строителство на офис сгради около Бизнес Парк София, кв. “Хладилника”, 4 км и 7-11 км на бул. “Цариградско шосе” се очаква да окаже благоприятно влияние върху жилищния сегмент в средно висок и висок клас. В средносрочен план той ще се разраства в съответните зони. Заедно с тези процеси ще се наблюдава и изграждане и подобряване на социалната инфраструктура към тях. Прогнозата е средните продажни цени и наемите в сегмента да запазят стабилни позиции.

Коментари

Задължително поле