Лихвите ще останат ниски и през 2020 г. Очакваме решение за еврозоната

Туристическото лого върху сирене за износ

Оправдаха контраразузнавач за разгласяване на държавна тайна

Ресторантьори отлагат новите касови апарати 90% са изпълнили изискванията

Премиерът Борисов почете паметта на жертвите на Холокоста

„Газпром“ достави първия милиард кубични метра газ по „Турски поток“

Москва изгони японски журналист за шпионаж

8 важни здравословни съвета за жените

Милка Христова: Подкрепяме доклада за решаване на водната криза в Перник, но ще търсим политическа отговорност

Земетресение от 5, 4 разлюля Иран

Кобе Брайънт загина, но остава в сърцата на милиони

Съдът остави в ареста Олексий, дирен с червена бюлетина за смъртта на украинска активистка Искам да съм под домашен арест, имам 4 байпаса, каза задържаният

Прокуратурата проверява дали самоубилият се в ДАНС мъж не се е опитал да нападне агенцията Носил е пистолет със заличени номера и два пълнителя

Започна участието на премиера в церемонията по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау (ВИДЕО)

Падналият в Афганистан самолет е част от американските ВВС, твърдят талибаните (СНИМКИ и ВИДЕО)

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

В България и Швейцария имаме много общи черти. И двете сме доста малки държави, макар и България да е малко по-голяма, но пък населението ни сега е повече. Това каза посланичката на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен по БТВ.

„И двете страни сме заобиколени от големи съседни държави и трябва да се адаптираме към това положение. И двете сме на кръстопът на култури и региони, което прави културите ни богати и разнообразние“, добави тя.

Коен пристигна у нас преди година, учи и български. Не й е лесно, но се надява да го владее скоро. Посланичката на Швейцария сподели и че се чувства много добре в България. Старае се винаги да гласува в страната на референдумите, обясни тя.

Бих добавила, че Швейцария е страна на иновациите. Знаете ли, че Швейцария е най-иновативната държава според ООН за 9-та поредна година? Много сме добри в научно-изследователските дейности, например в здравеопазването и медицинските технологии, както и в други сфери. Имаме отлични университети. Мисля, че това е една от силните страни на Швейцария. Също така, разбира се, мисля, че това очаквате, Швейцария е и страна на пряката демокрация, добави още тя.

На един от референдумите през 2012-та година имаше инициатива за удължаване на отпуска, да имаме не 4, а 6 седмици платен годишен отпуск, обясни още посланичката на Швейцария у нас. Хората са гласували за удължаването на отпуската.

„Именно защото гласуваме постоянно, швейцарците са много отговорни. Те знаят, че изборът им е важен и ще доведе до промяна в положението. През 2012-та решиха, че световното икономическо състояние не е толкова добро и не е сега времето за почивки, а за повече работа! Ето защо отказаха. Като цяло, понеже имаме право на инициативи, още от преди повече от 100 години, повечето пъти швейцарците отказват, защото са много внимателни и сравнително консервативни и не искат да взимат големи решения, които биха променили всичко. И ако според тях положението е добро, обикновено биха отказали. 10% от инициативите се приемат, но ние имаме много“, каза още Коен.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.