На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Потомците на болярина Кършо се събират в Елена

Пред паметника в Елена на петимата братя-революционери Кършовски по време на първата родова среща през 2011 г.

Председателят на Инициативния комитет Кристалина Георгиева, Изпълнителен директор на Световната банка, ще открие деветата родова среща

За девета поредна година в събота в Елена ще се съберат на родова среща потомците на болярина Кършо, които отново поканиха в нея да участват и потомци на други стари еленски родове. Срещата е под надслов „Бунтовни поколения“ и ще бъде открита официално от Кристалина Георгиева, председател на Инициативния комитет за провеждане на срещите на рода Кършовски, Изпълнителен директор на Световната банка. Тези срещи винаги са пълни с радост, градивни идеи и спонтанен анализ на живота в днешна България, в Европа и в света. И както досега, г-жа Георгиева и нейните родственици ще обединят в едно света, видян от нейната „глобална камбанария“, докато еленчани и другите членове на Кършовското семейство от цяла България ще добавят цветовете на живота от техните родни места.

Наследниците на прочутата възрожденска фамилия са над 1500, сред тях известни български революционери, държавници и творци. Според преданията, историята на рода започва от болярина Кършо, който след падането на Търново под турско робство, се преселва в Елена. Сред неговите потомци са петимата братя революционери Кършовски. Най-големият от тях – Иван Попхристов Кършовски, прадядо на Кристалина Георгиева, участва в двете български легии и е един от основателите на БРЦК, съратник и близък приятел на Левски.

Стана традиция на тези срещи да се отбелязват значими годишнини, свързани с историята на родовете. Пред участниците ще бъдат изнесени исторически доклади/съобщения за живота и делото на Иван Стоянов Кършов, Иван Попхристов Кършовски и д-р Йордан Брадел.

Тази година датата на родовата среща, по традиция насрочвана за първата събота на м. юни, съвпада с 1 юни – Международния ден на детето. В тази връзка, Инициативният комитет отправи предизвикателство към най-малките, както и към вече порасналите, но все още в ученическа възраст, потомци на славните еленски родове – да проучат и направят кратко представяне на един или няколко от своите прадеди под формата на кратко есе или презентация. Идеята е по този начин да станат в по-голяма степен съпричастни към опазването на родовата памет, тъй като в идните години все повече ще трябва да се разчита и на тях, за да пребъде традицията на родовите срещи. Инициативата е под надслов „Син съм на юнашко племе“.

По време на родовата среща ще бъде обсъдена възможността през следващата година тя да прерасне в едно по-мащабно предизвикателство, насочено към младите хора не само от тези родове, свързано с осмислянето на глобалните въпроси – какво сме получили от предците, как ще го съхраним и развием, какво ще завещаем на идните поколения.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.