Почивката в Гърция се превръща в лукс заради растящи цени

Въпреки растящите цени, опашките от туристи по граничните пунктове с Гърция се увеличават.

За година ваканцията е поскъпнала със 7,7%

Четирицифрена сума плаща семейство за плаване до островите

Увеличават се цените и за пътувания в ЕС

Само 2 часа до границата и 4 часа до плажа - това е причина Гърция да е мечтана дестинация за почивка на много българи. Според последните данни на Евростат обаче растящите цени превръщат в лукс ваканцията както в южната ни съседка, така и в други страни от ЕС.

Средната цена на почивките в Гърция се е повишила със 7,7% през юли спрямо година по-рано, в сравнение с ръст от 6,6% в Европейския съюз. В ЕС цените за местни почивки са се увеличили с 11,1%, а за чуждестранни - с 5,7%.

През юли 2024 г. повечето страни от ЕС отчетоха положителни годишни темпове на инфлация за почивките, продавани в техните държави. Най-голямо увеличение на цената на туристическите пакети е регистрирано във Франция (22,2% спрямо юли 2023 г.), Италия (19,5%) и Кипър (16,7%).

За разлика от тях, три държави от ЕС отчитат отрицателни темпове на инфлация при продажбите на ваканционни пакети. Това са Малта (-2,9%), Финландия (-2,7%) и Дания (-0,2%).

В периода януари-юни 2024 г. приходите от пътувания са се увеличили в Гърция, което показва, че гръцкият туризъм се ползва с добър имидж.

В продължение на пет години (от 2019 до 2023 г.) местата за краткосрочни наеми са се увеличили със 100%. Към момента над 1 млн. души да си осигурят нощувки в Гърция през платформата Airbnb. В страната има и много достъпни хотели. За най-евтиното настаняване в Гърция можете да останете в хостел за около 40 евро на вечер в зависимост от това кога и къде отивате.

Континентална Гърция обикновено е по-евтина за посещение от островите и през сухопътните граници в Северна Гърция пристигат хиляди туристи, променили резервациите си поради много високите цени на фериботните билети.

Например от Пирея до Родос за четиричленно семейство цената за плаване с ферибот е 364 евро в едната посока. За да стигне четиричленно семейство от Атика до различни острови и да се върне, ще трябва да плати четирицифрена сума. Освен това в Гърция бе ограничено превозването на електрически автомобили във фериботи, което също предизвика смут сред почиващите.

Цените в магазините и ресторантите също вървят нагоре. Например прословутото сувлаки (месно шишче) вече струва 4,5 евро. През 2021 г. цената на порция гирос бе около 2,8 евро, а сега, три години по-късно, вече достигна 4,5 евро.

От 1 септември тази година поскъпна и кафето в супермаркетите. Капсулите еспресо струват между 5 и 6 евро, а смляното еспресо между 6 и 7,2 евро за 250 грама.

Високите цени обаче явно не плашат туристите, поне засега, тъй като опашките по граничните пунктове с Гърция всекидневно се увеличават.

Рекорден брой

2 млн. туристи преминали през ГКПП „Кулата“ през август

Засилен трафик и през септември

ГКПП “Кулата-Промахон” е главен сухопътен вход към Гърция.

Рекорден брой туристи - близо 2 милиона, са преминали през граничния пункт между България и Гърция “Кулата-Промахон” през август 2024 г. 1 960 000 пътници са пътували през въпросното ГКПП, като 1 007 000 от тях са влезли в Гърция, а 953 000 са излезли от южната ни съседка.

Общо през трите летни месеца (юни, юли, август) на настоящата година 5 210 000 туристи са влезли в Гърция през този граничен пункт, с което той се превръща в главния и най-голям сухопътен вход към Гърция. От общия брой хора, преминалите през този ГКПП, 3 250 000 души са българи.

През същите месеци на 2023 г. през “Кулата” са преминали 3 290 000 души.

Очаква се засиленият трафик да продължи и през настоящия месец, през който в България има два официални празника и сънародниците ни се отправят към плажовете при съседите.

Само на 1 септември през ГКПП “Кулата” са преминали 96 000 туристи, от които 59 000 са влезли в Гърция.

Средното време за чакане на пътниците на “Кулата” е между 30 и 40 минути, заради паспортната проверка от властите на Гърция и България.

От 1 октомври до 31 декември 2025 г.

Временно намаляват пътните такси на „Магистрала Егео“

За леките автомобили пътните такси за аутобаните на “Магистрала Егео” ще спаднат с до 17%.

Намаления в цените на пътните такси по магистралата Атина-Солун ще влязат в сила на 1 октомври 2024 г. и ще продължат до 31 декември 2025 г. Това става възможно благодарение на усвояването на сумата от 15,8 милиона евро в полза на държавата от рефинансирането на проекта за магистрала Малиакос-Клиди.

За първи път средства, осигурени от държавата чрез рефинансиране на концесионера “Магистрала Егео”, се връщат чрез намаляване на разходите за пътни такси. Отстъпката се отнася за всички категории превозни средства и достига на някои пунктове до 3 евро.

Отстъпка до 17% се предвижда за леки автомобили и до 5% за тежкотоварни превозни средства. Например таксата за преминаване през петте станции на “Магистрала Егео” е намалена от 16,5 евро, на колкото възлиза днес, на 13,7 евро.

С постигнатото споразумение между транспортното министерство и концесионера, ползата се връща директно на гръцкото общество под формата на намаляване на пътните разходи за ползвателите на магистралата.

От 6 октомври пътните такси на “Атики одос” (около Атина) също ще бъдат намалени до 2,5 евро от 2,8 евро към днешна дата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа