Хоспитализираха 12 души с признаци на коронавирус в Турция

Гешев: Сърбия не иска да изпълни международните си ангажименти относно Цветан Василев

Димитър Радев, БНБ: Премахнахме последната юридическа пречка пред присъединяването ни към ERM II

Румен Радев в отчета си: Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред (ВИДЕО)

Китай: За около седмица се лекува пневмонията, предизвикана от коронавируса

Откриха незаконно оръжие и боеприпаси в жилище Притежателят им се оказал познайник на полицията

Горски задържаха още 4 каруци с бракониерски дърва

Елен Герждиков: София няма да загуби нито един литър вода

Цистерна с вода се обърна и блокира пътя към Банско

Теменужка Петкова: До края на 2020 г. ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната

Акция срещу битовата престъпност във Врачанско

Какво не трябва да казваш, след като шефът ти крещи дълго?

Зад кулисите на 75 г. от освобождението на Освиенцим Путин - в центъра, Майк Пенс - отстрани, Украйна и Полша - наказани в ъгъла

Блокирана българка в Ухан: Имам запаси от храна, седя вкъщи и чакам

Нови правила в САЩ: „Зелена карта“ само за кандидати, които не са „обществено бреме“

Почина създателят на модерната реанимация във Варна

На 88-годишна възраст този свят напусна създателят на модерната анестезиология и реанимация във Варна и пионер на водното спасяване по българското Черноморие – д-р Власаки Луков Власаков, съобщиха от МБАЛ „Св. Анна“.

Син на лекар и художничка, Власаки Власаков завършва Априловската гимназия в Габрово, а след това и медицина в София. Работата си като лекар започва в Добрич, след което вплита живота си в медицината на град Варна. Придобива две специалности – хирургия и анестезиология и реанимация и става един от първите преподаватели в новосъздадения Висш Медицински Институт – Варна /сега Медицински Университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“/. През 1965 г. д-р Власаков създава по европейски модел първото извънстолично отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение – ОАРИЛ, в тогавашната Окръжна и Факултетска Болница, което оглавява и превръща в регионален център за компетентност. Консултант е за Североизточна България и води следдипломната квалификация по анестезиология и реанимация в региона. През 1967-68г. със стипендия от Световна здравна организация преминава едногодишен интернационален курс в Копенхаген, Дания – световен център по анестезиология и интензивно лечение, последван от специализация в университетски клиники на Швеция. По време на работата си в ОАРИЛ д-р Власаков въвежда, практикува и популяризира множество съвременни методи за лечение като кардио-пулмонална реанимация, централна венозна катетеризация, комплексно лечение на шока, микротрахеотомия и др. Участвал е самостоятелно и като съавтор в над 70 доклада на национални симпозиуми, конгреси, конференции в България. Като достоен син на баща си, който е участник в първата мисия на Българския Червен Кръст през Първата световна война, д-р Власаков става един от пионерите на модерното водно спасяване по Черноморието. Активно участва в организирането на медицинските служби на ВСС и създава уникалния за времето си Спешен подвижен реанимационен екип.

След като се пенсионира, д-р Власаки Власаков продължава лекторската си дейност в БЧК и работи като анестезиолог до 86-годишна възраст. Носител е на множество награди и е почетен член на борда на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение, допълниха от МБАЛ „Св. Анна“, отдавайки почит на човека, чийто живот бе медицината.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Дълбок поклон пред учения и лека му пръст! А защото пишете „Висш Медицински Институт“ с три главни букви? Че и „Медицински Университет“? Вие грамотни ли сте?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.