По-голямата част от мюсюлманите в Западна Европа се чувстват свързани с държавата, в която живеят

никаб, бурка

По-голямата част от мюсюлманите в Западна Европа се чувстват свързани с държавата, в която живеят. Това показват резултатите от изследването „Религиозен мониторинг“ на фондация „Бертелсман", пише националният ежедневник Die Welt.

В Германия 96 % от респондентите са потвърдили, че се чувстват свързани със страната. Връзката на мюсюлманите във Франция е също толкова сила, а във Великобритания е малко по-ниска (89 %).

В Австрия и Швейцария средно 59 % от мюсюлманите се чувстват „много свързани", 35 % са „истински свързани“. Различията между страните са малки, твърдят авторите на изследването. Отговорите на представителите на различните поколения също не се различават – единствено във Франция първото поколение мюсюлмани се чувстват по-свързани със страната, отколкото техните наследници.

В същото време голямо мнозинство от мюсюлманите в Европа също се чувстват свързани с държавите, от които са мигрирали те самите, техните родители или баби и дядовци. Двойното национално чувство е нормално явление сред повечето мюсюлмани, пишат авторите на изследването. "Във Франция смесените идентичности сред мюсюлманите са особено разпространени при 84 % на сто от тях. В Германия и Швейцария този дял е около три четвърти“. В Обединеното кралство този дял е малко по-нисък (68 %).

Изследователите от фондация „Бертелсман" обобщават, че интеграцията на мюсюлманските имигранти в Германия и Европа постига значителен напредък.

Коментари

Задължително поле